ZBOG ČEGA NOSIM ŠAL?

Dragan Sandić, CEO ISKON mode.

 

Kada sam, kako i zbog čega počeo da nosim šal?

U mom kraju se uvek govorilo da sve dođe u svoje vreme. U to sam se bezbroj puta uverio, privatno i poslovno. Naravno, ne kažem da se treba prepustiti samo čekanju. 😊

Sećam se detinjstva i zimskih raspusta koje smo provodili u obilju snega. Po čitav dan smo bili napolju, a u kuću smo ulazili pola sata pre nego što se roditelji vrate sa posla. Da ugrejemo kuću i malo razbacamo knjige po krevetu i stolu,  kako bismo stvorili sliku radne atmosfere. Bilo je zima kada smo, kao desetogodišnjaci, pravili tunele u snegu, koliko ga je bilo.  Nezaobilazni su bili skokovi za sanke i skije. Uglavnom su to bile drvene skije sa ofarbanim nazivima vrhunskih brendova, kao što je „RC Elan“.

Prava poslastica su bile „bob staze“ napravljene u dubokom snegu sa najlon vrećama, koje smo punili odećom a onaj ko je uspeo da nabavi slamu ili seno on je već bio profi. 😊

Na tim stazama smo bili aktivni već od 7h (čim roditelji odu na posao) pa do 19:15 ( crtanog filma) , ne retko i dalje kada nas je poslužila mesečina.

Kako su to bile 70 i 80 nije bilo GoreTex obuće ni odeće. Samo je Jova imao skijaško odelo, a mi ostali u onome što imamo i to nam uopšte nije smetalo. Znali smo i po par puta da se presvučemo kako bismo zaleđene pantalone i jakne zamenili suvim.

I kada radim na sebi šal je tu 🙂

Najgore mi je bilo kada nam u posetu dođe baka pa moram da stavim njen, ručno pleteni vuneni šal, jer je to uslov da izađem napolje. Pobogu, pa „šal je čuvar našeg zdravlja“ i ne dolazi u obzir promoliti nos van kuće bez njega. Svi ti šalovi su bili ispleteni od obične vune, koja nas je grebala i iritirala kožu čim se malo zagrejemo, u jednoj boji, sa pletom „dvije naizvrat, dvije sumakneš pa jednu premakneš“ a toliko je bio dug da smo imali problem kada sednemo na sanke da se ne vuče po snegu.

Kakva je samo bila moja radost kada sam u petom razredu dobio na poklon od Slavice, sestre od strica, predivan lagan, pleten šal od „kupovnog“ prediva, u bojama Crvene zvezde. Kako sam samo bio ponosan na njega. Nije više bilo grebanja, iritiranja kože, a pri tome je izgledao prelepo. I sada kada pomislim na njega prožima me taj osećaj mekoće, topline, prijatnosti, posebnosti – osećaj bezbrižnog i romantičnog detinjstva. Osećaj da je to nešto što samo ja imam…

Sa gimanzijskim danima bilo je dosta putovanja u inostranstvo tako da smo i mi počeli da nosimo što se nosilo i u Evropi tokom zimskih dana. Živeo sam 5 km udaljen od Tuzle, pa je u to vreme bilo slobodnih površina za naše zimske vragolije. Do kraja života ću pamtiti dan kada su mi drugarice iz Gimnazije došle na sankanje. Ta scena gde smo svi mokri, promrzli, sa zaleđenim i ukočenim delovima odeće, a bogami i ekstremiteta, ušli u kuću da se ugrejemo i osušimo. Cela kuća miriše na krompir sa piletinom, čuveni mamin specijalitet, i vanilice… mi se borimo ko će zauzeti bolju poziciju za sušenje odeće, ali i sebe … koliko smo samo srećni bili taj dan!

Bez obzira na to svi smo bili prezadovoljni, ispunjeni, raspoloženi, gotovo u nekoj ekstazi od adrenalina, serotonina, dopamina, oksitocina i čega sve ne…

Već sam pisao koliko me je „nervirala“ odeća od obične vune. Tako je bilo sve do vojničkih dana kada sam se mnogo obradovao paketu u kom su bile vunene čarape do kolena. Kakav je to spas bio.

Naravno u tim godinama svi smo težili ka nečemu što je iz uvoza. Nažalost tako je i danas!

Malo je nas bilo svesno prednosti prirodnih materijala, kao što je to bio npr. Vanja Bulić (pogledajte naš intervu sa Vanjom)  koji je igrao prvoligaške odbojkaške utakmice u vunenim čarapama.

Supruga i ja 2009. godine krećemo sa pokretanjem našeg biznisa i osnivamo ISKON mode. U prvim pripremnim danima upoznajem neverovatne šalove koje ručno radi „Mist dizajn“ iz Vranja, „Izvorje“ i Olja iz Beograda i zaljubljujem se u njih. Uglavnom su to šalovi-ogrtači namenjeni za žene. Povremeno bi neki, slučajno ili greškom ili po narudžbi, bio istkan u dimenzijama pogodnim za muškarce.

U mojoj trećoj i četvrtoj deceniji života često sam nosio kravate. Ulaskom u petu, koja se poklapa sa prvim godinama rada ISKON mode, šal je zamenio kravatu. Pri tome, šal ne nosim samo kada je minus, nego svakodnevno, četiri-pet meseci. Evo i sada, dok ovo pišem i sedim u kuhinji, dok miriše spremanje nedeljnog ručka ja na sebi imam šal. Šal koji nosim već treću godinu. Malo je kraće istkan tako da sam jedva dočekao tu grešku kako bih imao šal za po kući. 😊

Sa razvojem ISKON mode brenda i naš stav prema šalu je počeo da se menja. Osim mojih ličnih sklonosti ka njemu u korist nam je išla i činjenica da se šal prodaje tokom cele godine.

 

Zašto je to tako?

Zato što je šal SAVRŠEN POKLON! Nije neophodno da se proba zbog veličine, a kada se proba ne treba mu kabina za probanje, jedna dimenzija šala može da odgovara svim veličinama osobe, sve je atraktivniji kao modni detalj pa ga možemo videti često da se unosi umesto kravate. Takođe se nosi tokom cele godine. Mnogo puta sam, i tokom letnjih meseci, video tkan šal i na muškarcima.

OK, ti nosioci nisu samo pristalice modnih trendova nego su prvenstveno veliki poznavaoci prednosti prirodnih materijala koji su prava blagodet za našu kožu.

Sve više sam počeo da razmišljam o promeni „kursa poslovanja“ i potpune preorijentacije samo na stvaranje unikatnih šalova. Ali, još uvek je meni lično nešto tu nedostajalo, kada su šalovi u pitanju.

 

Želeo sam da stvorimo izuzetno tanke, lagane šalove, isključivo od prirodnih materijala. Šalove koje mogu da nosim ispod sakoa, a ne samo kod kaputa i zimskih jakni. Da stvorimo prave biznis šalove!

Kako kod nas nema takvih prediva, prosto jer su skupa, isuviše tanka i gotovo da više nemamo proizvođače tkanine od prirodnih prediva osim IVKO, krenuli smo u potragu za njima. Posle online istraživanja, sa dvoje male dece, supruga i ja smo se zaputili u Italiju, da obiđemo proizvođače tih vrhunskih prediva.

Znate onaj osećaj kada dete uđe u prodavnicu slatkiša ili igračaka i ne zna šta bi prvo uzelo … e tako je i nama bilo. Raaaaj! 😊

Nabavili smo vrhunska prediva, kašmir, svilu, merino extra fine superwash vunu S170, alpaku, moher, angoru. Čisto poređenja radi do tada smo radili sa predivima debljine 3-6 mm ( gde u 100 gr bude od 100 m do 200 m prediva) a sada sam želeo da stvorimo šal, tanji i od industrijskih, gde je predivo maksimalno 0,5 mm (od 900 m do 1400 m u 100 gr prediva). Prediva čija cena ide i preko 360 € po kilogramu u fabrici.

Bez šala ne idem nigde 🙂

Iako imamo stvarno najbolje tkalje i tkače, koji su vrhunski majstori tog starog zanata, trebalo nam je vremena da savladamo proces tkanja sa ovakvim predivima. Sve je drugačije, potpuno drugačije, i tek posle 3 meseca stvorili smo prvi šal sa kojim smo bili iole zadovoljni.

Posle toga je sve već postalo legenda… 😊😊 😊

 

Stvorili smo šal od najkvalitetnijih prediva, težine od 90 gr do 150 gr koji je toliko tanak da se može nositi apsolutno u svim mogućim situacijama. Šal koji je, bez lažne skromnosti, u rangu najkvalitetnijih šalova na svetu a da je pri tome potpuno ručno izrađen i pri tome svaki može da bude 100% unikat.

Da li to još neko može? Ne verujem! Šalovi, našeg ranga se prodaju od 700 pa do par hiljada evra… da, da, dobro ste pročitali.

Tako ja već 3-4 godine imam priliku da nosim vrhunske šalove bar 4-5 meseci godišnje i stvarno uživam u njima. Sav taj osećaj finoće, mekoće, nežnosti, lepote, autentičnosti, da ga je neko stvarao baš za mene, evocirani osećaj bezbrižnosti iz detinjstva… sve to utiče na posebnost nošenja našeg šala… Tvrdim da sve navedeno, kao i mnogo toga još, svesno ili nesvesno, utiče na moje raspoloženje i stanje, što opet izaziva mnoge druge pozitivne lančane reakcije…

Svaki ISKON mode šal se može u potpunosti personalizovati za svakog kupca.

Pri tome da svaki ponosni vlasnik, osim sertifikata prediva, 100% ručnog rada i unikatnosti, dobije i foto-video dokumentovano da je šal stvaran „baš za njega“! Na to smo stvarno ponosni. Tu smo ako Vam to treba 🙂

Dugo smo razvijali i pakovanje za takav šal. Jednostavno nije išlo da to umetničko delo stavimo samo u papirnu kesu jer smo ga skrnavili tako. Uspeli smo da razvijemo više vrsta pakovanja sa mnogo pratećih detalja, katalog o tehnikama ručnog rada, katalog načina nošenja šalova, fascikle za kataloge, posebne posvete, vrećice sa lavandom pa je priča „savršenog poklona“ konačno u potpunosti zaokružena.

Ekskluzivna pakovanja za ISKON mode šalove

Vrlo brzo je primećen taj naš „ekskluzivni biznis šal“  pa su neke firme poželele da ga poklone svojim partnerima i saradnicima. Među prvima su bili PC Press i Porsche Leasing  i zbog toga su nam posebno dragi.

I tako, taj šal nam je omogućio, osim prodaje u našem lokalu i na aerodromu Nikola Tesla, i da napravimo ozbiljan izvoz u Švajcarsku, Nemačku, Rusiju i verovali ili ne u Šangaj… Malo li je?! 😊

Sve ovo zvuči fantastično i, gotovo savršeno, ali nije baš tako. Koliko god da imamo vrhunski šal, koji je stvarno savršen poklon, ova pošast od pandemije prilično nas je uzdrmala. Toliko da se borimo da uđemo u 12. godinu poslovanja.

Osim domaćih kupaca, koji iznad svega cene kvalitet i autentičnost, nažalost većina i dalje v iše „voli“ strane brendove, veoma bitna prodaja je bila stranim turistima koji su sve to izuzetno cenili i sa radošću kupovali poklone svojim najmilijima.

 

Kako je proces našeg stvaranja prilično skup, a smanjena prodaja, morali smo preći samo na online prodaju.

Naravno da verujem u svoj proizvod pa su nam planovi da od naredne godine radimo sa još kvalitetnijim i ekskluzivnijim predivima. Da na taj način napravimo izraženiju „razliku koja pravi razliku“.

Jedva čekam da osetim i takav šal na sebi 😊😊 😊

Iako situacija nije nimalo sjajna, nismo mogli a da ne podržimo prvi livestream seminar „Lideri u obrazovanju“ i da damo svoj mali doprinos jer je to stvarno izuzetna inicijativa. Svi znamo pod kojim pritiskom radi danas prosveta.

Dragan Sandić – CEO ISKON mode

Hvala Vam na čitanju

 

Dragan Sandić

https://www.facebook.com/dragan.sandic

https://www.instagram.com/mtb_scout/

 

 

You like this post? Share it with your friends