Zbog čega je šal od vune pravo rešenje?

Zdrava ishrana predstavlja imperativ kada je očuvanje zdravlja u pitanju. Ako toliko vodimo računa šta unosimo u svoje telo, zašto onda ne bismo podjednako vodili računa i šta stavljamo na isto? Verujemo da je šal od vune pravo rešenje.

Nauka je odavno dokazala da kvalitet odeće koju nosimo utiče na naše zdravlje, zato nije svejedno koju vrstu materijala ćete poneti. Prirodni materijali polako, ali sigurno, preuzimaju primat na polju tekstilne industrije. O prednostima prirodnih materijala možemo da pričamo čitav jedan dan, ali probaćemo da istaknemo najbitnije.

Zašto ove zime treba da ponesete šal od vune?

Vuna je jedini materijal na svetu koji prirodno proizvode sisari kako bi regulisali svoju telesnu temperaturu u svim klimatskim uslovima.  Da li je potrebno da objašnjavamo dalje zašto je onda vuna kao prirodni materijal najbolje rešenje za zaštitu od hladnih zimskih dana?

Možda Vas vuna asocira na nešto bodljikavo, što grebe i iritira kožu – međutim, nisu sve vune iste. Izuzetno topla i meka na koži, najkvalitetnija vuna će se prosto stopiti sa vašim telom, pa je sigurno nećete ni osećati na sebi. Ona je tu da Vas prati, a ne da vas ometa u svakodnevnim aktivnostima.

Vuna je prirodni materijal, vlakno koje omogućava vašoj koži da diše i koje brzo obezbeđuje toplinu za razliku od sintetičkih materijala.

Da li ste znali da ukoliko leti nosite odeću od vune – zapravo ćete se rashladiti? Vuna ima sposobnost da reguliše individualnu telesnu temperaturu i kako vas zimi greje, tako vas leti rashlađuje.  Dobra izolaciona svojstva ovog prirodnog materijala su iskorišćena za regulaciju telesne temperature.

Vuna je takođe prirodno otporna na vodu, ona prosto odbija vlagu preko svojih vlakana i to je čini otpornom na truljenje, buđ i plesan. Osim toga, jedinstvena struktura vune neće dozvoliti nakupljanje telesnih mirisa, tako da možete nositi neki komad odeće od ovog materijala danima bez problema. Često provetravanje vunene odeće je sasvim dovoljno za njeno ‘’čišćenje”.

Ako vam ove prednosti koje smo do sada nabrojali ne ulivaju poverenje, da li želite da čujete još

Iznenađujuća prednost u vezi sa korišćenjem čiste vune jeste njena sposobnost da smanji mogućnost alergije. Sigurno ste primetili da Vam se neretko dešava da iskusite neki vid alergijske reakcije usled nošenja određenih materijala. Sa vunom Vam se to neće desiti, upravo zato jer je prirodni materijal koji potiče od sisara, kojima i sam čovek pripada. Sa vunom recite zbogom respiratornim infekcijama, astmi i alergiji na grinje.

Zbog svojih finih vlakana, vuna je neverovatno elastična i sposobna da zadrži svoj oblik nakon

Šal od vunegodina nošenja, istezanja i ponovljenog pranja.

Dakle, da sumiramo sve prednosti ovog neverovatnog prirodnog materijala:

  • upija vlagu i pruža osećaj suvoće
  • prirodno sadrži lanolin, biološki aktivnu supstancu koja je vodootporna i koju možete naći u mnogim kozmetičkim sredstvima
  • izuzetno je izdržljiva i otporna na habanje
  • omogućava koži da nesmetano diše
  • ima antibakterijska svojstva
  • izuzetno je otporna na vatru
  • otporna je na prljavštinu
  • ne treba da se pere često i rigorozno kao sintetika
  • ne može lako da se izgužva
  • veoma dobro se boji.

 

Prirodni materijali su, pored zdrave ishrane, najčvršća karika koja vodi do dobrog zdravlja i visoke udobnosti. Neka vaša odeća radi za vas i neka ona zapravo bude deo vas. Zato ove zime treba da ponesete šal od vune.

 

You like this post? Share it with your friends