Zašto se muške i ženske košulje različito kopčaju?

Ako nosite mušku košulju, dugmići se uglavnom nalaze na desnoj strani. Na ženskoj košulji dugmići su na lijevoj. Ista stvar važi i za rajsferšluse na jaknama.

Odgovor na pitanje zašto su kopčanja na različitm stranama daje istorija, koji donosi N1.

Mnogi istoričari smataju da se dugmići na muškoj odjeći nalaze na desnoj strani jer su muškarci nekada u odijelu nosili oružje. Sa dugmićima na desnoj strani u odjeću je bilo moguće zadenuti oružje tako da bude lako dostupno desnorukima, koji su u većini.

Kloe Čapin, istoričarka mode, objašnjava da se pištolj nekada često nosio ispod košulje, a dugmići sa desne strane omogućavali su da se ruka lako zavuče pod košulju i zgrabi oružje.

Međutim, dugmići su bili na desnoj strani i prije pištolja. Drugi istoričari kažu da je to zbog mačeva, koji su uglavnom nošeni na lijevoj strani, kako bi lako mogli da budu isukani desnom rukom.

“Da se jakna kopčala s desne preko lijeve strane, vrlo je vjerovatno da bi mač prilikom izvlačenja zapeo za ivicu odijela, zbog čega je garderoba morala da bude prilagođena aktivnostima ljudi”, objašnjava istporičar Megan Garber.

Međutim, ove teorije i dalje ne objašnjavaju zašto su na ženskoj odjeći dugmići na lijevoj strani.

Melani Mur, vlasica brenda Elizabet i Klark, kaže da je razlog možda u tome što u 13. vijeku, kada su dugmići počeli da se koriste, osoba koja je nosila takvu garderobu nije bila i osoba koja je zakopčava.

“Bogate žene se tada nisu same oblačile, već su ih oblačile služavke. Pošto je većina ljudi desnoruka, stavljanje dugmića na lijevu stranu olakšavalo je osobi koja stoji preko puta vas i zakopčava vas”, smatra Mur.

Ovo je najprihvaćenija teorija porijekla dugmića na lijevoj strani, ali postoji još nekoliko. Jedna je da su žene u lijevoj ruci nosile svoje bebe, a desna im je bila potrebna da otkopčaju košulju da bi dojile. Da bi to uspjele dugmići su morali da budu na lijevoj strani.

Jedna potpuno drugačija teorija kaže da je nekada bilo vrlo poželjno da bogate žene jašu konje, ali sa strane. Dugmići sa lijeve strane sprječavali su da im hladan vazduh probija kroz garderobu dok su na konju.

Danas nijedan od ovih razloga nije opravdanje zašto modne kuće nastavljaju da dugmiće postavljaju na tradicionalan način. Ako kupite novu stvar na kojoj su dugmići suprotno postavljeni primijetićete da je nešto čudno, iako vrlo vjerovatno nećete shvatiti zašto.

Izvor: kodex.me

You like this post? Share it with your friends