Vez – veza sa tradicijom

Istorija veza kao ručnog rada seže dalje od Srbije. Još su stari Asirci, Egipćani, Rimljani, pa i Grci svoju odeću ukrašavali vezom. Ovaj ručni rad bio je izuzetno popularan u Vizantiji i vezivao se za više slojeve društva. Vez se smatrao umetnošću kojom su se profesionalno bavile vezilje i majstori u okviru crkve ili na dvorovima.

Što se Srbije tiče, postoji verovanje etnologa, da su Srbi znali za ovu tehniku i pre nego što su se doselili na Balkan. U srednjem veku posebno se negovala veština ovog ručnog rada i crkvena odela za bogosluženje su ukrašavana vezom. I na srpskim dvorovima, vez je bio deo svakodnevnog rituala među dvorskim damama.

vezovi.blogger.ba

Ali i u narodu, vez je bio izuzetno popularan. Devojke su od malih nogu učene da vezu i da tako ukrašavaju odeću za devojačku spremu. One su svakodnevno, same ili u društvu mama, baka i drugarica i rođaka, vezle kako bi pripremile i ukrasile darove za budućeg muža i njegovu rodbinu. U zavisnosti od vrste veza, zavisilo je i kog je društvenog, materijalnog statusa i nacionalnosti devojka.

Vez se najčešće radio vunenim koncem u boji. Podlogu je činilo kundeljno, laneno ili pamučno platno. Što se ornamentike tiče, ona je bila geometrijska, sa dosta biljnih motiva.

blogger.inex.rs

Vez se razlikovao od jednog kraja Srbije do drugog. Beli vez je bio jako popularan u Vojvodini i u gradskim sredinama. On je tokom XIX veka iz srednje Evrope stigao u naše krajeve i vezilje su kupovale posebne crteže sa motivima biljaka ili cveća i nanosile na tkaninu. Ova tehnika se nazivala trukovanje, a zanatlije koje su izrađivali crteže nazivali su se trukeri.  Ovom tehnikom ukrašavala se ne samo odeća, već i posteljina, stolnjaci, zavese, peškiri i dr. predmeti.

Osim belog veza, postojali su

  • puni vez
  • rišelje
  • goblen
  • pokrstica

Posebna vrsta bila je zlatnovez. To je bila umešnost malog broja vezilja. Uz veliku pažnju i preciznost one su uz pomoć žice nanosile zlatne niti na rubove odeće ili na posebne delove tkanine.

Sa osnivanjem škola u Srbiji, vez postaje i deo obaveznog predmeta za devojčice. Prvo kao osnovnog, a zatim ulazi i u gimnazije i stručne škole. Posle Drugog svetskog rata vez postaje sastvani deo predmeta domaćinstvo, da bi tokom 90-ih i potpuno nestao iz našeg obrazovnog sistema.

Pogledajte i brojne modele iz naše ponude među kojima su mnogi ukrašeni i oplemenjeni upravo vezom.

You like this post? Share it with your friends