Helkalnje je postupak kojim se prepliću niti, uz pomoć heklice (kukice), kako bi se dobila tkanina od vune ili konca. Poreklo heklanja nije poznato, ali se zna da je prva odštampana šema objavljena u holandskom časopisu u 19. veku, veku popularnosti heklanja.

Čin heklanja započinjemo pravljenjem omčaste petlje na heklici kroz koju, potom, provlačimo drugu petlju, te ponavljanjem procesa pravimo lančić odgovarajuće dužine, koji se može okretati, pa nizati u redovima, ili spajati sa početkom i raditi u krugovima.

Postoji više vrsta heklanja, u zavisnosti od tehnike rada i alata koji se koriste. Prilikom heklanja, kombinujemo različite vrste heklanja. Materijali koje koje koristimo su prirodni, visokokvalitetni i  izdržljivi. Svi heklani detalji su stvarani sa puno strpljenja i emocija. Oni obogaćuju  naše odevne predmete i aksesoare, dajući im posebnu koloritnu harmoničnost i izuzetnu vrednost. Kompletno isheklane haljine, šalovi i suknje su, takođe, deo našeg asortimana. Neki od ovih odevnih predmeta heklani su i do 500 sati. Ponekad, helkanjem spajamo tkane ili na drugi način rukotvorene tkanine, pačvork metodom.

Ohrabrujemo vas da se oprobate u heklanju, jer je dokazano da ono smanjuje stres i smiruje ruke sklone trešenju. Dokaz za to je da u našim radionicama vladaju mir i spokoj, a dok se stvaraju prava heklana umetnička dela, nižu se samo prijatne i lepe misli.