Šta je MOHER?

Da li ste nekada, čitajući etikete, naišli na misteriozni “moher”? Šta je moher? Da li je moher prirodan materijal? Da li se od njega pravi ženski šal? Muški zimski šal?

Šta je MOHER

Šta je moher?

izvor: woolme.com

MOHER, veoma prijatan za kožu, je prirodno životinjsko vlakno (specijalna vuna) koja se dobija od angora koze, poreklom iz Turske. Reč moher je arapskog porekla. Moher je jedan od najstarijih tekstilnih materijala koji se i danas koristi. Vlakno je na bazi belančevina što je čini veoma sličnom sa vunom. Veoma je glatko, fino i tanko. Sjajniji je od vune i reflektuje svetlost na drugačiji način, zato što u svojoj strukturi vlakno ima krljušti koje su znatno manje od krljušti koje se nalaze na vlaknu vune dobijene od ovce. Visoko kvalitetan, moher se u tekstilnoj industriji najčešće koristi kao dodatak vuni kako bi se povećao njen kvalitet. Kvalitet i debljina mohera je povezana sa starošću ove životinje, tj. od veoma mladih koza se dobija tanko i veoma fino vlakno koje se koristi za izradu odevnih predmeta, dok se od starijih koza moher koristi za izradu tepiha.

Svojstva MOHERA:

Ovaj materijal poseduje veoma dobre termoizolacijske osobine, lagan je, izdržljiv je i dosta je trajan. Dobro upija boju i za razliku od vune koju daje ovca ne filca se. Moher je veoma udoban i prijatan.

Šta je moher?

MOHER – vlakno koje dobijamo od angora koze se smatra luksuznim i ono se koristi za izrdu finog, pahuljastog prediva od koga nastaju isto tako lagani, prijatnog opipa odevni predmeti koji imaju ista svojstva kao i proizvodi od vune, uz niz prednosti koje smo naveli, pogotovu za ženske šalove i muške šalove.

Zanimljivosti:

MOHER se zbog svoje izuzetne finoće koristi i za izradu vlaknastih površina, tj. za proizvodnju veštačkog krzna i za imitaciju veoma skupog ASTRAHANA.

Preporuka za održavanje mohera:

Moher se treba prati u veoma blagom rastvoru šampona za kosu, sušiti položeno na peškiru, a pre nego se potpuno odevni predmet osuši lagano mu fenom podići sitne dlačice da se ne bi ulepile i da moher ne izgubi svoju lepotu i lepršavost. Šta je moher?

NAPOMENA:
Ne sušiti uz pomoć vrelog vazduha i držati fen na većoj udaljenosto, ne bližoj od 10 centimetra.

Zbog svega toga, ISKON mode u svojoj zimskoj kolekciji koristi samo najbolji moher. Ukoliko želite ženski šal ili muški šal – pogledajte našu kolekciju.

 

You like this post? Share it with your friends