SNEŽNA ČAROLIJA VAM MOŽE POBOLJŠATI ZDRAVLJE

Snežna čarolija je blagotvorna

Ljude možemo podeliti, između ostalog, na one koji vole sneg i na one koji ne vole sneg. Međutim, blagotvorno dejstvo snega na naš organizam se ne može osporiti. U nastavku teksta otkrijte na koji način sneg i snežna čarolija pozitivno utiču na naše zdravlje i ponašanje. Da li ste se zapitali koji je najbolji zimski poklon? Saznajte OVDE

Zimski san

Snežna čarolija slike snega

The cengage learning blog

Snežni dan je idealan za spavanje. Moć sna je odavno dokazana kao lekovita. Dobijanje adekvatne količine sna (sedam do osam sati za većinu ljudi) može da poboljša vaše zdravlje. Može da vas napravi boljim sportistom, pomaže održavanju zdrave težine, štiti od Alchajmerove bolesti, poboljšava rad svih organa. Spavanje je takođe povezano sa formiranjem novih uspomena, i može dovesti do poboljšane funkcije mozga i memorije. Dakle, spavanje dodatnih sat vremena kada je napolju sneg može značiti bolje funkcionisanje vašeg organizma.

Grudvajte se

Snežna čarolija slike snegUživanje napolju na snegu ogrnuti toplim mekanim šalom se računa kao velika vojna vežba. Pešačenje kroz sneg može da bude ozbiljan trening. Sat vremena hodanja po snegu sagoreva 500 kalorija, a jedan sat nordijskog skijanja više od 570. Grudvanje može takođe sagoreti oko 500 kalorija više po satu od laganog trčanja. Sankanje može da sagori više od 500 za jedan sat. Čak i pravljenje sneška belića dovodi do toga da vaše srce pumpa više krvi i da sagorite skoro 300 kalorija po satu.

Zimska literatura

Snežna čarolija slike snega

Paperblog

Provedite snežni dan uz dobru knjigu – to može da poboljša vaše zdravlje i sreću. Uživanje u dobroj knjizi po danu koji vam to dozvoljava, kao što je snežni, dolazi sa brojnim prednostima. Istraživanje je povezalo naviku čitanja sa smanjenim rizikom od Alchajmerove bolesti i smanjenjem stresa. Plus, čitanje može poboljšati funkcije mozga.

Sneg nas tera da idemo na odmor. Mnogi od nas rade puno. Ne uzimajući vreme za odmor zaista može da utiče na našu produktivnost na poslu. Zato, iskoristite snežni dan da date sebi malo oduška.

Uživajte sa porodicom

Snežna čarolija

GBT Heating & Cooling

Snežni dan je prilika da uživate u domaćem porodičnom obroku. Kada pada sneg, tada vam se verovatno i ne izlazi baš negde na ručak ili večeru, pa imate dovoljno slobodnog vremena da sami spremite večeru i uživate u domaćoj, zdravoj hrani. Istraživanja pokazuju da kuvanje i ishrana kod kuće dovode do unošenja manje kalorija i ukupno zdravije ishrane. Zajednički porodični obrok kod kuće ima više prednosti za vašu  decu: deca imaju 12% manje šanse da budu gojazna, 24% veće šanse da jedu zdravu hranu, a 35% manje šanse da obole od poremećaja u ishrani. Provođenje više vremena sa porodicom može da pomogne deci u boljim uspesima u školi i sprečava njihovo okretanje pošastima savremenog doba: drogi, cigaretama i alkoholu.

Zimske zabave

Snežna čarolija slike snega

Carizon

Ukoliko radite nešto što je zabavno, to je dobro za vas iz više razloga. Bez obzira da li želite da provedete dan napolju ili uvijeni u toplo ćebe uz dobru knjigu i šolju tople čokolade, uživanje po snežnom danu kada vas obuzme snežna čarolija je blagodet za vaše zdravlje. Stres može da izazove glavobolju, umor, nervozu, probleme sa spavanjem, pa čak i depresiju. Zato uživanje na bilo koji način koji vama prija, može pozitivno uticati na vaše raspoloženje i zdravlje – a uživanje po snežnom danu je i više nego idealno vreme.

You like this post? Share it with your friends