SKLADIŠTENJE ZIMSKE ODEĆE – ŠTA JE PRAVILNO, A ŠTA NE?

Napraviti dodatni prostor u ormanu za skladištenje zimske odeće često je prava premija. Iz tog razloga, veoma je praktično da zimsku garderobu skladištite u plastičnim kutijama i kesama za odeću, budući da to oslobađa prostor za vašu prolećnu i letnju odeću i aksesoar.

U idealnom slučaju, zimsku odeću bi trebalo uvek da čuvate na čistom, hladnom, tamnom i suvom mestu. Naročito je važno da sačuvate krzno na hladnom mestu. Čuvanje odeće na svetlijem mestu će izazvati da odeća bledi. Vlažno i toplo okruženje može da dovede do pojave bući na vašoj zimskoj odeći. Ukoliko skladištite svoju zimsku odeću u prostoru punom prašine, to će izazvati da vaša čista odeća postane prljava.

Pravilno skladištenje zimske odeće

Operite svu zimsku odeću

Održavanje zimske odeće - pranjeKada se stvari moraju čuvati duži vremenski period, prvo ih morate, naravno, oprati i osušiti. Prljava odeća privlači štetočine, a može proizvesti i neželjene mirise, buđ ili plesan. Nečiste stvari koje sadrže tragove parfema, losiona, ulja ili znoj takođe mogu da izazovu mrlje na tkanini. Pre nego što spakujete svoju zimsku garderobu na nekoliko meseci, trebalo bi da pravilno operete svaki odevni predmet. Operite u veš mašini samo onu odeću koja nije od osetljivih materijala. Suvo čišćenje se preporučuje za zimsku odeću od prirodnih materijala, kao što su svila, vuna i kašmir. Nemojte držati ovu odeću u plastičnim torbama ili kesama!

Obrišite i ispolirajte zimske cipele

Održavanje zimske odeće - obućaZimske cipele dolaze u kontakt sa solju i prljavštinama. Pre skladištenja zimskih cipela, temeljno očistite svaki par. Uklonite nakupljenu so i prljavštinu sa pamučnom krpom ili četkom za cipele. Ne zaboravite da ispolirate i namažete kremom svoje kožne čizme.

Stavite odeću od ne-osetljivih materijala u plastične kutije

Plastične kutije za skladištenje zimske odećePlastične kutije su idealan izbor za sezonsko skladištenje zimske odeće od ne-osetljivih materijala. Presavijte i stavite najteže odevne predmete, poput farmerki i dukseva, na dno plastične kutije. Zatim stavite uredno savijene košulje, suknje i helanke preko ove odeće. Vakuum kese mogu pomoći da uštedite prostor, ali morate znati da one imaju veliku manu – ne dozvoljavaju vašoj odeći da diše. Plastične kutije su odlično rešenje za kratkoročno čuvanje. Ukoliko je potrebno da sačuvate odeću više od sezonu ili dve, stavite je u odgovarajuću torbu za skladištenje od pamuka ili u kutiju od pamuka. Da zadržite svež miris svoje odeće i da je zaštitite od štetočina – možete koristiti kesice lavande ili kedrovinu.

Zamotajte odeću od osetljivih materijala u papir

Odlaganje odeće od osetljivih materijala zahteva malo više finesa. Kada obavite suvo čišćenje ovakve odeće, izvadite je iz plastične torbe. Pažljivo savijte svaki komad odeće, umotajte u papir, a zatim stavite u pamučnu kutiju za skladištenje odeće. Plastične kese za odeću ne dozvoljavaju odeći od prirodnih vlakana da pravilno diše.

Savijte džempere, nikako ih nemojte kačiti na vešalice

Skladištenje zimske odeće -džemperiDžemperi se nikako ne smeju kačiti na vešalicu. Umesto da vise, samo ih uredno sklopite, tj. presavijte. Stavite najteže džempere na dno plastične kutije ili pamučne torbe. Najlakši džemperi treba da budu preko ovih težih. Nemojte previše napuniti ove kutije za skladištenje zimske odeće. Umesto toga, napravite prostora između spakovanih džempera, tako da oni mogu da dišu.

Presavijte i odložite zimske kapute

Ukoliko stavite svoje kapute da vise na vešalici tokom proleća i leta, to može da naruši njihov oblik. Najbolji način za čuvanje kaputa jeste da ih savijete i stavite u plastičnu kutiju. Ukloniti sve moguće predmete iz džepova kaputa. Kapute treba nositi na hemijsko/suvo čišćenje pre skladištenja. Kada ih spakujete, stavite ih u plastičnu ili pamučnu kutiju za skladištenje. Nemojte previše napuniti kutiju.Skladištenje zimske odeće - kaputi 

Krzno i zimske haljine možete okačiti na vešalice

Krznena odeća i haljine su jedina jesenja/zimska garderoba koja bi trebalo da ostane na vešalicama. Samo ih stavite u pamučnu kesu pošto ih okačite na vešalicu. Ukoliko haljine nisu napravljene od osetljivih, prirodnih materijala, možete ih presaviti i staviti u plastičnu kutiju.

 

You like this post? Share it with your friends