Šešir – čuvar stila

Šešir je skulpturan i pruža neograničene mogućnosti za kombinovanje sa garderobom i drugim modnim detaljima.

Mali šeširi, sa sajta: www.novosti.rs

Sigurno ste bili u prilici da neku osobu primetite po tome što nosi šešir. Žena koju primetite na ulici da je obogatila svoju toaletu ovim modnim detaljem, prikovaće vam pogled koliko god vam je u vidokrugu. Otmenost i tajanstvenost, koje daruje šešir, čini muškarce prefinjenim džentlmenima zato što uz šešir neizostavno ide odmereno i kulturno ponašenje. Ta divna navika u oblačenju je nekako opstala i do današnjih dana, najviše kod starije populacije. Šešir je oduvek bio simbol elegancije sa veoma praktičnom namenom čuvanja glave od hladnoće, vetra i sunčevih zraka. Najčešće se izrađuje ručno, a bira se spram godišnjeg doba, oblika glave i uklapa se sa odevnom kombinacijom, čiji je sastavni deo. Zanimljivi oblici, boje i detalji u vidu šnale, mašne, cveta ili dugmeta odaju utisak osobe istančanog stila, osobe koja je u potpunosti svesna sebe i svojih vrednosti. Šešir je skulpturan i pruža neograničene mogućnosti za kombinovanje sa garderobom i drugim modnim detaljima, a naročitu primenu ima u izradi scenskih kostima.

lepotaizdravlje.rs

Šeširi su nastali u Evropi u XV veku i na početku su pravljeni od vune da bi de kasnije više koristilo krzno. U Beograd je „pariska“ moda stizala u XIX veku preko Beča i Pešte. Zahvaljujući umešnosti modnih zanatlija toga doba beogradske dame i gospoda su mogli da priušte sebi popularne modele bez obzira na teške materijalne prilike u zemlji. Najpre su ručno izrađivani modeli koji su viđeni u svetskim metropolama toga doba  da bi kasnije saloni izrađivali sopstvene unikatne modele što govori o tome da je Beograd vrlo brzo prigrlio duh novog doba bez obzira na česte ratove. Šeširi su govorili mnogo o društvenom i materijalnom statusu osobe koja ga nosi, te su postojala i pravila  koja su se odnosila na kulturu nošenja tog odevnog predmeta.

Pariska moda 1919. wannabemagazine.rs

Poseban bon ton je važio za ponašanje sa šeširom u različitim prilikama, za muškarce i žene. Naime, žene ne skidaju šešire pri susretu kao što to čine muškarci u znak poštovanja. Žene zadržavaju svoje šešire na glavi u zatvorenim prostorijama, za šta postoji i praktičan razlog, damina frizura bi skidanjem šešira mogla biti pokvarena. Muškarci obavezno skidaju šešire prilokom intoniranja himne, podizanja zastave, venčanja na otvorenom, na sahranama, pomenima i prilikom fotografisanja. Šešir je potrebno zadržati u rukama tako da se vidi samo njegova spoljašnja strana. Muškarci skidaju šešire u zatvorenim prostorijama i u otvorenim prostorima u slučaju prisustva dama. Šeširi sa izraženim velikim obodom nose se samo na plažu, dok se oni sa nešto manjim obodom biraju da  ne bi ometali komunikaciju u različitim prilikama. Uz kožne jakne i mantile najpogodniji su šeširi od punije tkanine ili šubare. Šešir treba da stoji stabilno, treba da se uklapa sa tašnom i cipelama i naravno mora da pristaje ličnosti, da je dodatno objašnjava. Šešir može da bude malo umetničko delo, nikad ne izlazi iz mode, bez obzira što se danas ne nosi tako često kao nekada, ne ide uz šiške pošto lice treba da bude otkriveno i da se kosa vidi samo ako je duga. 

U centru Beograda i danas postoji je nekoliko starih radnji sa finim ručno rađenim šeširima, koje su opstale zahvaljujući angažovanju naslednika nekada poznatih i uglednih vlasnika modnih studija. To su ljudi koji su shvatili rad na odbrani od zaborava tradicionalnih vrednosti kao svoj poziv.  Lepi, damski šeširi sa obodima srednje veličine sa etno motivima se savršeno uklapaju sa CASUAL kolekcijom ISKON mode, kao i sa unikatnim svilenim kaputima. Izaberite svoju idealnu kombinaciju!

You like this post? Share it with your friends