Šal je saveznik Vašeg zdravlja!

“Molim te, stavi kapu i šal oko vrata i na usta , prehladićeš se! Mnogo je hladno napolju i duva jak vetar – šal štiti zdravlje“.

“Ma, kakav šal i kapa? Ne treba mi! Nije mi hladno! Ćao, vidimo se kasnije!“

ZIMSKA DILEMA

Mnogi od nas mogu da se prepoznaju u ovim rečima.

Ali ono što se postavlja kao pitanje jeste ko je od ove dve osobe u pravu?! Da li će se osoba koja je odbila da prihvati savet, možda, razboleti ?

U vezi sa prvim pitanjem, većina bi verovatna rekla: pa naravno, osoba koja savetuje. A na drugo pitanje odgovor mogu dati najviše osobe koje to mogu potvrditi na osnovu ličnog iskustva.

Dakle, ovde medicina temeljena na dokazima ne igra baš značajnu ulogu. Doduše, neće se svako od nas razboleti pri istoj situaciji.

Ali dobra stara uvek važi: “Bolje je sprečiti nego lečiti! “ 

Sezona respiratornih virusa je u jeku. Zapušen nos, infekcija grla, upala sinusa ili ždrela se uspešno mogu sanirati i uz pomoćna lekovita sredstva koja poseduje gotovo svaka kuća. A tu je i jedan, na prvi pogled, neobičan “lek” – šal.

 

KAKO ŠAL ŠTITI ZDRAVLJE?

Ali kako Vam šal ili kapa od prirodnih materijala mogu pomoći , naročito u ovim prohladnim jesenjim i hladnim zimskim danima ili noćima, da sprečite prehlade ili da izlečite i zaštite svoj organizam? Kako šal štiti zdravlje?

Da krenemo od najosetljivijih i najnežnijih.

ŠAL ZA DECU

Uopšteno, uzevši u obzir decu po preporuci pedijatara ne treba da izvodimo napolje kada je hladno bez kape i šala, koji treba da stavimo i preko usta. Naravno, to svi znamo. Ali to ne važi samo za decu, već za sve nas. Zašto???

Na niže temperature najosetljivije su uši, nos, prsti, šake i noge ali i pluća kao organ koji je u neposrednom kontaktu sa spoljnom sredinom putem vazduha koji udišemo. Zbog toga šal štiti zdravlje.

 

TRENING KAD JE HLADNO – NAJBOLJE UZ ŠAL

“Trčanje zimi može zagrejati telo, no udisanje hladnog vazduha može biti otežavajuća okolnost.”, kaže Bred Vilkins, fiziolog u Nike Sports istraživačkoj laboratoriji, te dodaje: “Hladan vazduh je suv i kad je zaista hladno napolju, našim telima je teško ugrejati i ovlažiti vazduh pre nego što dođe do pluća. Naša tela prirodno ovlažuju hladni vazduh, no ako do pluća dospe hladan vazduh ona će se lagano stisnuti.’”

Preporuka je da šetate i trčite po hladnom vremenu ako ste preko usta stavili tkaninu – šal koji greje vazduh i pomaže da se isti ovlaži dok dišete.

Faktori kao što su: izloženost respiratornmim iritansima, hladnoća, različite mineralne i biljne prašine, duvanski dim,… dovode do pada imuniteta i doprinose nastanku infekcije. Svi navedeni faktori su odlični okidači za pojavu astmatičnog napada ili alergijskih respiratornih infekcija ili akutnog zapaljenja disajnih puteva.

Zato jedna tako korisna i neophodna stvar kao što je vuneni šal, ili kapa, može mnogo učiniti za vas i vaše zdravlje.

Treniranje tokom hladnih zimskih dana važno je da bi naš imuni sistem nastavio da radi punom snagom, kao i da bismo očuvali izbalansiranu telesnu težinu. Zato ne dozvolite da hladnoća osujeti vaše svakodnevne aktivnosti i rekreaciju na otvorenom.  Obucite se dobro, kapu na glavu i šal na usta i okrepite svoje telo zimskom rekreacijom i boravkom na otvorenom.

ŠAL U GRADU

A da ne zaboravimo i neke, za mnoge ljude koji rade, neizbežne situacije: Vrlo lako se zarazimo u javnom prevozu. To uverenje je sasvim osnovano: u zatvorenom, neprovetrenom i skučenom prostoru, mikroorganizmi zaista imaju više šansi da se prebace na novog nosioca, naročito ako su sabijeni jedni uz druge i jedni drugima dišu za vrat. Idealna preventiva jeste šal kojim ćete prekriti usta. Muški šal ili ženski šal će vam u ovom slučaju služiti kao barijera mnogim opasnim respiratornim mikroorganizmima.

ŠAL OD PRIRODNIH MATERIJALA

A šalovi koji su izrađeni od prirodnih materijala imaju mnogostruku funkciju. Naročito vuneni šalovi. Jer vuna, kao dobar izolator, leti hladi – zimi greje; zadržava optimalnu temperaturu tela; u vuni nema buđi, plesni, grinja; umiruje rad srca, smanjuje osećaj bola, smanjuje štetnost zračenja.

I na kraju, ili je to ipak trebalo da stavimo na početak: zimski šal je u današnje vreme postao nezaobilazan modni detalj, pogledajte zašto je Šal – modni dodatak broj jedan!

 

A sa ISKON mode kolekcijom vunenih ručno rađenih unikatnih šalova, ne samo da ćete imati jedan originalan i autentičan modni detalj oko vrata, na leđima, na kaputu, jakni,… već i dobrog saveznika vašeg zdravlja.

Šal je i savršen poklon

 

You like this post? Share it with your friends