Šal na tanjiru

Kladim se da niste pristalica veštačkih materijala? Ja svakako nisam! Nikako ne volim kada se osećam kao da sam plastiku navukla na sebe… Ne volim zamene, i neuspele blede kopije. Priroda, prirodno i iskonsko je ono što me je oduvek privlačilo. Bilo da je u pitanju odevni komad koji ide na glavu, oko vrata, na nogu….ili pak tanjir pun dobre hrane… napitak u čaši… Zima je na pragu…pa zamislite neki lep zimski pejzaž, oko vrata topao, od najfinijih prirodnih materijala izrađen šal, u ruci šolja čaja sa malo ruma i cimeta, vruće pečeno kestenje… Prija, zar ne? Verujem da prija…

Prirodni materijali su ono što nam godi spolja, ono na čemu nam je naša koža jako zahvalna. A da bi kompletirali sliku i postigli ravnotežu, biraćemo i tanjir pun prirode za sebe. Dakle, prirodne namirnice, što manje industrijskih, prerađenih…što ih je više u izvornom obliku, to bolje! Ručna obrada se, pritom, veoma ceni i visoko kotira! Pa u tom pravcu, naš tanjir slobodno možemo izjednačiti sa ISKON ekskluzivnim šalovima… Doručkovati vruć, domaći hleb, od celog zrna žitarica, komad domaćeg sira, malo maslinovog ulja, “šarenu” slaninicu da da šmek… svež bosiljak…. Je l osećate mirise…? Identičan osećaj prirodnog, kao kada dodirnete ISKON šal…

Moj današnji predlog da ugrejete sebe iznutra, je jedan jednostavan doručak. Prirodan, ručno spremljen…

Ječmena kaša sa sirom

1 šolja vode

3 kašike ječmenog brašna od celog zrna žitarica

Kašika maslinovog ulja

Prstohvat soli

Kriška domaćeg sira

U vodu dodati so i maslinovo ulje, pa kada provri, dodati brašno, i sve lepo izmešati, da se razbiju grudvice. Vratiti na ringlu i ukuvati još nekih 5 min., uz konstantno mešanje. Kada je gotovo, ubaciti krišku sira, blago promešati i uživati…

Sledećeg petka očekuje vas nova priča „Šal na tanjiru“!

U međuvremenu, pišite nam svoje predloge, šta je to što biste Vi voleli da se nađe na tanjiru ☺

Jovana Ivanović

You like this post? Share it with your friends

Leave a Comment