Pamučna odeća – prednosti i mane

Saznajte prednosti ove omiljene prirodne tkanine i šta možete da uradite da se suprotstavite manama koje ima pamučna odeća

Pamučna odeća – prednosti

Vaši ormari su ispunjeni odećom od pamuka, možda i najčešće korišćenim vlaknom za izradu odeće. Neke od vaših omiljenih majica, pantalona, bluza i rublje potiču od skromne biljke pamuk zbog njenih brojnih prednosti. Ništa nije savršeno, tako da i pamučna odeća takođe dolazi sa nekoliko nedostataka.

Koji je najbolji izbor pamuka? Saznajte OVDE

Pamučna odeća – mekana, prirodna i prozračna

Pamuk je mekan i udoban. To je antialergijski materijal i neće iritirati osetljivu kožu ili izazivati alergijsku reakciju. Vlakna su čvrsto zbijena, tako da neće iritirati kožu ili izazvati statički elektricitet. Iz tih razloga, odeća koju nosite često ili blizu uz telo, kao sto su majice i donji veš, obično je napravljena od pamuka.

ISKON mode - pamučna odećaPamuk je potpuno prirodan materijal i ne sadrži hemikalije. Prirodni materijali poput pamučne tkanine omogućavaju vašoj koži da diše i omogućavaju cirkulaciju vazduha koja sprečava rast gljiva, koje inače rastu u tamnim, vlažnim okruženjima. Sintetički materijali ne nude takvu ventilaciju, tako da odeća od veštačkih materijala može da podstakne razvoj dosadnih gljivica.

Pamuk je savršen za nošenje tokom leta, jer lako može da apsorbuje vlažnost tela i pomaže da budete suvi. Pamuk je takođe u stanju da privuče toplotu iz vaše kože, tako da vas rashlađuje po toplom vremenu.

Jaka, jeftina i svestrana

Pamuk je jak, izdržljiv i opire se habanju. Sva pamučna odeća se veoma lako i jednostavno pere u veš mašini i može da izdrži ponovljena ispiranja u toploj vodi. Pamučna vlakna se takođe i veoma lako farbaju.

ISKON mode - pamučna odećaPamuk je jeftin i vrlo svestran, pa možete uživati u pamučnoj odeći u rasponu od različitih tekstura i izgleda za sva godišnja doba i u svakoj prilici.

Mane odeće od pamuka

Skupljanje i gužvanje

Uverite se da vam pamučna odeća dobro pristaje pre nego što je kupite, budući da pamuk ima slabu elastičnost i neće vam dati mnogo prostora. Pamučna odeća je sklona da se skuplja posle pranja. Zato pamuk ima slabu otpornost, što znači da se ova tkanina neće vratiti u svoj prvobitni oblik nakon što se on promeni. Iz tog razloga se preporučuje da izbegavate sušenje pamučne odeće u mašini za sušenje veša, već na vazduhu.

Takođe, pamučna odeća ima tendenciju da se veoma lako izgužva, pa ne predstavlja baš najbolji izbor ukoliko negde putujete. U tom slučaju, uvek morate koristiti peglu.

Oštećenja pamučne odeće

ISKON mode - pamučna odećaKako je pamuk prirodno vlakno, nosi rizik od oštećenja usled buđi. Pamučna tkanina takođe može da ima na sebi neugodne sitne dlačice, koje mogu da se formiraju zbog kratke dužine vlakana.

Pamučna tkanina se ne odlikuje trajnom bojom, tako da boje u ovoj odeći mogu da blede nakon više pranja i sušenja. Možete pomoći da se boja održi okretanjem odeće naopačke pre pranja i upotrebite najkraći mogući ciklus za pranje u veš mašini.

You like this post? Share it with your friends