Odevanje širom sveta

Sve kulture imaju svoje specifičnosti kada je oblačenje u pitanju, te se može reći da se na tom suptilnom delu ljudske aktivnosti vidi mnogo zanimljivosti. Vidi se istorija jednog naroda, ratovi, teški periodi, mitološka i religijska verovanja I običaji. Prenošenjem tradicije odevanja, prenose se verovanja koja vladaju u narodu i sistem vrednosti koji je opšte prihvaćen i potvrđen kroz vekovno iskustvo. Zajednica tako osigurava da podmladak prihvata prave vrednosti.

Turkmenistan, www.flickr.com

Jedna od dominantnih odlika tradicionalne narodne nošnje, u svim delovima sveta, je ručni rad, koji najčešće predstavlja motive koji žive u kolektivnom sećanju naroda. Motivi su najčešće  vezani za religiju, običaje ili specifične događaje kao što su ratovi, osvajanje, narodna veselja nakon zajedničkih uspeha i slično. Nekada detalji na vezenim košuljama ili rubovima haljina mogu da se svrstaju u prava mala umetnička dela, kojima je ispričana duboka priča iz života naroda u jednom periodu. Naivna umetnost ukrašavanja odela i danas živi u mnogim zemljama, zaštićena kroz rad malih ateljea koje pomažu vlade država i ministarstva za kulturu, dok su zanatlije – umetnici, najčešće, ceo svoj život posvetili tom pozivu. Ručni rad vrednih zanatlija širom sveta je visoko vrednovan nezavisno od toga sa kog meridijana dolazi.

Brazil, etnoworld.tulumbir.com

U mnogim kulturama postojale su, a i danas postoje, ceremonije za koje se priprema posebna, ručno rađena garderoba , kao što su različiti karnevali (Brazil, Panama i druge), venčanja, proslave dočeka godišnjih doba, ispraćanja zime ili vremenskih nepogoda koje se ponavljaju u isto vreme. Za te prilike se obično priprema i koreografija za ples ili neki drugi oblik nastupa koji, takođe predtavlja deo rituala.

Irska, goscandinavia.about.com

Preko tradicionalnog kostima – nošnje može da se isčita mnogo finih detalja o odnosima unutar jedne kulture. Odeća služi da predstavi polne, staleške,dobne i mnoge druge prisutne  razlike. Svima je poznato da udate i neudate žene u mnogim kulturama nose različitu odeću. Neretko buduće mlade pokrivaju lice maramama, dok su udate žene oslobođene tog odevnog predmeta. Specifičnosti u odevanju su naročito naglašene u oblastima gde se susreću velike kulture i religije (na primer oblast današnjeg Izraela). Lako se uočava razlika u odevanju starijih i mlađih muškaraca i žena, pošto odelo često govori i o ulozi i vrednosti osobe unutar porodice i šireg okruženja. Tako na primer glava porodice najčešće ima najizrazitije ukrašeno odelo, sa  jarkim bojama.

Izrael

Kulturne razlike u odevanju neretko uzrokuju i sukobe u današnjem svetu koji nas nekada ne mogu ostaviti ravnodušnim, kao što je zabrana nošenja burki u nekim državama  Zapadne Evrope.

ISKON mode u svom radu nastoji da predstavi najlepše motive iz tradicije naroda sa Balkana, favorizujući najkvalitetnije materijale i ručni rad. Težnja da sačuvamo od zaborava najlepše motive sa fresaka i narodne nošnje, retke zanate i materijale kao što je tradicionalno srpsko platno, predstavlja rad na očuvanju pravih vrednosti.

M.Đ.

You like this post? Share it with your friends