Odevanje širom sveta

Sve kulture imaju svoje specifičnosti kada je oblačenje u pitanju, te se može reći da se na tom suptilnom delu ljudske aktivnosti vidi mnogo zanimljivosti. Vidi se istorija jednog naroda, ratovi, teški periodi, mitološka i religijska verovanja I običaji. Prenošenjem tradicije odevanja, prenose se verovanja koja vladaju u narodu i sistem vrednosti koji je opšte prihvaćen i potvrđen kroz vekovno iskustvo. Zajednica tako osigurava da podmladak prihvata prave vrednosti.

Turkmenistan, www.flickr.com

Jedna od dominantnih odlika tradicionalne narodne nošnje, u svim delovima sveta, je ručni rad, koji najčešće predstavlja motive koji žive u kolektivnom sećanju naroda. Motivi su najčešće  vezani za religiju, običaje ili specifične događaje kao što su ratovi, osvajanje, narodna veselja nakon zajedničkih uspeha i slično. Nekada detalji na vezenim košuljama ili rubovima haljina mogu da se svrstaju u prava mala umetnička dela, kojima je ispričana duboka priča iz života naroda u jednom periodu. Naivna umetnost ukrašavanja odela i danas živi u mnogim zemljama, zaštićena kroz rad malih ateljea koje pomažu vlade država i ministarstva za kulturu, dok su zanatlije – umetnici, najčešće, ceo svoj život posvetili tom pozivu. Ručni rad vrednih zanatlija širom sveta je visoko vrednovan nezavisno od toga sa kog meridijana dolazi.

Brazil, etnoworld.tulumbir.com

U mnogim kulturama postojale su, a i danas postoje, ceremonije za koje se priprema posebna, ručno rađena garderoba , kao što su različiti karnevali (Brazil, Panama i druge), venčanja, proslave dočeka godišnjih doba, ispraćanja zime ili vremenskih nepogoda koje se ponavljaju u isto vreme. Za te prilike se obično priprema i koreografija za ples ili neki drugi oblik nastupa koji, takođe predtavlja deo rituala.

Irska, goscandinavia.about.com

Preko tradicionalnog kostima – nošnje može da se isčita mnogo finih detalja o odnosima unutar jedne kulture. Odeća služi da predstavi polne, staleške,dobne i mnoge druge prisutne  razlike. Svima je poznato da udate i neudate žene u mnogim kulturama nose različitu odeću. Neretko buduće mlade pokrivaju lice maramama, dok su udate žene oslobođene tog odevnog predmeta. Specifičnosti u odevanju su naročito naglašene u oblastima gde se susreću velike kulture i religije (na primer oblast današnjeg Izraela). Lako se uočava razlika u odevanju starijih i mlađih muškaraca i žena, pošto odelo često govori i o ulozi i vrednosti osobe unutar porodice i šireg okruženja. Tako na primer glava porodice najčešće ima najizrazitije ukrašeno odelo, sa  jarkim bojama.

Izrael

Kulturne razlike u odevanju neretko uzrokuju i sukobe u današnjem svetu koji nas nekada ne mogu ostaviti ravnodušnim, kao što je zabrana nošenja burki u nekim državama  Zapadne Evrope.

ISKON mode u svom radu nastoji da predstavi najlepše motive iz tradicije naroda sa Balkana, favorizujući najkvalitetnije materijale i ručni rad. Težnja da sačuvamo od zaborava najlepše motive sa fresaka i narodne nošnje, retke zanate i materijale kao što je tradicionalno srpsko platno, predstavlja rad na očuvanju pravih vrednosti.

M.Đ.

You like this post? Share it with your friends

One thought on “Odevanje širom sveta

  1. Pingback: Vozom oko sveta - ISKON mode Blog | Putovanje vozom

Leave a Comment