Najbolje od pamuka – Srpsko platno

Samo najkvalitetnije je dovoljno dobro za Vašu porodicu! Zbog toga Vam predstavljamo najbolje od pamuka – srpsko platno.

Berači pamuka, www.sahinpamuk.com.tr

Nije bilo teško izabrati materijale koji mogu da se uklope u prave vrednosti koje su glavni motiv u radu ISKON mode. Pamuk je bio sasvim očekivan izbor, takoreći, neprikosnoven materijal za sve prilike zbog svojih idealnih karakteristika. I to ne bilo koji pamuk, već najfinije od pamuka – SRPSKO PLATNO.

Stablo pamuka, www.forumdas.com

Pamuk je veoma mekano vlakno koje raste iz semena biljke Gossypium u Americi, Africi  i Indiji. Vlakno se najčešće upreda u fine niti, koje dalje služe za izradu tkanina različite debljine i predstavlja najčešće korišćeno prirodno vlakno u svetu. U proizvodnji tkanina koristi se više vrsta ove biljke koja imaju vlakna različite dužine, a najkvalitetnija su ona zastupljena u Egiptu i Sudanu. Najduža i najkvalitetnija vlakna se koriste za čipke, dok se ona kratka koriste za izradu zavesa, pokrivača i pamučne vune. Pamuk je jedna od retkih biljaka kojoj je čovek našao primenu za svaki njen deo: ceđenjem semena dobija se i jestivo ulje koje se dosta koristi u kozmetičkoj industriji, ljušture semena se koriste kao poljoprivredno đubrivo, a od stabljike se prave briketi za loženje ili se koristi kao jedna od komponenata građevinskog meterijala. Nakon dugotrajne i detaljne obrade vlakna pamuka prestaju da propuštaju vodu i tada se od njih prave kabanice i kišobrani.

ISKON mode, kolekcija od pamuka

Vlakno pamuka ima sjajne osobine, lako se upreda, mekano je, jeftino je, izdržljivo, lako se pere i održava. Proizvodi od pamuka bili su poznati još pre pet hiljada godina u Indiji. Tkanina od ove biljke ne izaziva iritacije i alergije na koži kao neki sintetički materijali, šta više, svojstvom upijanja tečnosti, pokupi znoj sa površine kože i tako joj pomaže. Pamuk omogućava koži da nesmetano diše, dobro upija vlagu i ne sakuplja statički elektricitet. Ako se opredelite za pamuk, napravili ste odličan izbor, jer je poznat kao prava vrednost od davnina.

ISKON mode kolekcija od pamuka za celu porodicu.

Srpsko platno je možda i najlepši produkt napravljen od pamuka. Stabilna kombinacija debljeg i tanjeg tkanja pamučnih vlakana daje linije koje prirodno pratite pogledom. Deluju smirujuće i graciozno zbog vidljive pravilne teksture i ne smeta ostalim detaljima koji su izvezeni ili samo iscrtani. Zapravo, podsećaju na dugu istoriju srpskog naroda i njegovu dovitljivost u teškim situacijama. Deblji red nedaća i tanji red odmora i mira, sasvim životna kombinacija, mada sa patinom i teško razumljiva. Srpsko platno je vredna i sasvim funkcionalna spona današnje mode sa tradicijom koja se najviše koristi pri crkvenim obredima krštenja i venčanja. Tkanina je čvrsta i lako se održava, a ono što je veoma bitno, za ISKON modu je proizvode i ručno dorađuju žene znalci širom zemlje, unoseći dragoceno iskustvo predaka u rafinirane i modernizovane forme. Sklad i harmonija pravilnih linija srpskog platna zasija u potpunosti tek na telu kada uočite da savršeno prati svaki pokret. Pogledajte naše predivne kolekcije proizvoda među kojima su mnogu proizvedeni upravo od vrhunskog srpskog platna.

M.Dj.

You like this post? Share it with your friends