Moda sa početka XX veka

Otkrijte eleganciju sa početka XX veka u Evropi!

Pariz 1919. wannabemagazine.com

Razvoj mode je, kako se smatra, počeo na konjičkim trkama krajem XIX i početkom XX veka, jer se svet koji se tu skupljao, utrkivao u novcu koji je spreman da potroši na klađenje i smele odevne kombinacije za to vreme (tipičan primer je hipodrom Longchamp pored Sene u Parizu). Centri modnih dešavanja bili su Pariz, Rim, Firenca i mnogi drugi veliki gradovi Evrope. Bogati bračni parovi koji su predstavljali elitu, bili su nosioci onoga što će se u Francuskoj kasnije nazvati ulična moda.

Francuska 1915-16. modanekadisad.wordpress.com

Moda sa početka XX veka bila je u velikoj meri pod orjentalnim uticajem, koji je tada postao popularan širom Evrope, što najviše dolazi do izražaja u krojevima ženskog kostima. Dame su imale mnogo veću slobodu u modnim izborima nego gospoda. Šeširi sa velikim ovalnim obodima ili sasvim mali ručno rađeni (nešto kasnije) bili su neizostavni deo modne kombinacije svake ozbiljne dame. Dvadesetih godina dominantan stil postaje sve slobodniji, uz čestu upotrebu asimetrije, a najviše su se upotrebljavali svila, saten, šifon, pa čak i pamuk u toku leta.

Glumica Alis Džojs, modanekadisad.wordpress.com

U toku Prvog svetskog rata prestaje da radi modna industrija, a fabrike tekstila se angažuju pre svaga za proizvodnju vojnih uniformi i drugog materijala potrebnog na frontovima.  U toku rata, muškarci su bili na frontu, a žene su preuzele njihova mesta u industriji, trgovini, školama, bolnicama i drugim institucijama, time uloga žena tokom rata i posle njega rapidno raste te dolazi do velikog oslobađanja, koje se vidi i po izboru garderobe koja postaje udobnija, slobodnije forme i tamnije boje. Žene postaju zastupljene u mnogim sferana koje su im pre bile nedostupne i bore se aktivnije za svoja prava i vrednosti.

Dvadesetih i tridesetih godina popularna je bob frizura i toalete dužine iznad članaka. Promenio se ideal žene u odnosu na ranije periode koji su isticali ektremnu ženstvenost. Moderna žena toga doba nema izražen struk i grudi, već kratku kosu i pomalo androgin izgled. U krojevima se spušta linija struka na kukove, detalji su svedeniji i najčešće ručno rađeni, a umesto plemstva, novi nosioci trendova postaju filmske zvezde.

Odevanje na plaži, wannabemagazine.com

Uniseks kupališta su početkom dvadesetog veka bila zabranjena, što je ubrzo promenjeno. Između dva svetska rata kupaći kostimi postaju sve minimalniji, otkrivajući noge, ruke i vrat pod uticajem vodećih dizajnera kao što je Koko Šanel. Moderan postaje preplanuli ten i mornarski dezen. Muški kostimi se, takođe smanjuju, gubeći deo koji je pokrivao grudi i leđa. Pravu revoluciju donosi Žak Hajm dizajnirajući prvi bikini 1946. godine, dok je Brižit Bardo najzaslužnija za njegovu promociju tokom pedesetih.

ISKON mode svilena haljina

Kreatori i brojni saradnici ISKON mode nalaze inspiraciju za nove kolekcije u formama, krojevima i detaljima koji su bili aktuelni i početkom veka. Razvoj mode je kumulativan i svaka etapa u razvoju nosi svoje specifičnosti, a kreativci koji čine ISKON mode pronalaze i izdvajaju svojim radom prave vrednosti.

M. Dj.

You like this post? Share it with your friends