Moda i pozorište

Moda i pozorište? Budite glavni na pozornici svog života!

Nije teško zamisliti da žena koja uživa u ritualu odevanja pripremajući se za neki važan događaj podseća na glumicu koja pre izlaska na scenu pažljivo brine o detaljima. S druge strane, za onoga ko se ozbiljno bavi modom, svaki odevni komad je na neki način i dramaturški izazov. Treba „predvideti“ ambijent u kojem će odeća najviše doći do izražaja, izabrati ugodne materijale, osmisliti dizajn koji će skrenuti pažnju u našim malim svakodnevnm pozorištima.

Odgovore na sve ove izazove daju kreacije ISKON mode. To su prepoznali i junaci najmlađeg pozorišta u Srbiji – putujućeg „Teatra Vihor“. Najveće nade srpskog glumišta Nevena Ristić, Nina Janković i Dragana Dabović, nosile su sa lakoćom naše komade na skorašnjoj premijeri predstave „Nije teško reći zbogom“. Mantili, haljine i suknje od svile sa ručno izrađenim detaljima, ne samo što su prijali glumicama i „pomagali“ da što sugestivnije iznesu svoje likove, već su za oko posetilaca bili i svojevrsna predstava u predstavi. Ovde su uloga Iskonmode kao „kostimografa“u predstavi „Nije teško reći zbogom“ ne iscrpljuje. Naši plaštevi, pantalone i blejzeri od lana i viskoze, dodatno su doprineli prijatnom koloritu predstave.

Glumica Nevena Ristić, najavila je u intervjuu za portal ISKON mode nove projekte. Njihova misija je, kako ističu, da ožive ugašene kulturne centre širom Srbije. Naša kuća će ih sa zadovoljstvom podržati, da istraju u ideji pozorišta koje, kako kažu, izgrađuju na točkovima i sa publikom gde god ona bila. (Pogledajte ceo intervju OVDE) A publike ima tamo gde je pozorište, naročito ono koje neguje prave vrednosti. Sledeći ovo geslo bilo je prirodno da Iskonmode poseti Šekspir festival koji je upravo završen u Čortanovcima.

Pre nego je na pozornicu pala, topla letnja noć, posetioci su sa “visine” vile Stanković uživali u pogledu na Dunav. Možda se tog julskog dana “Perikle”, Nikite Milivojevića i glumaca Šabačkog pozorišta mogao odigrati i na nekom drugom mestu, ali sigurni smo, da i sam Šekspir ne bi imao ništa protiv da se njegova komedija odigra baš među zidinama čortanovačkog zamka…

Glumica Nevena Ristić u ISKON mode kolekciji

Svečanost je pre glumaca donela maštovito obučena publika, pre svega dame, koje su svoje kombinacije prilagodile opuštenoj eleganciji i razbarušenosti koju je nagoveštavala sama predstava. Bilo bi oholo prepričavati komad, ali zato
smemo veselo i sa divljenjem govoriti o kostimima koje je osmislila Jelena Stokuća, a koji su u ovoj predstavi glumcima bili druga koža. Gotovo da su leteli iznad pozornice u ruhu od sirovog lana, nesputani kao reči velikog pisca….


Zašto Šekspir traje već 400 stotine godina? Zato što je njegovo delo iskonsko i ono što zovemo trajna i prava vrednost. Zar se za njegov stil ne može reći da je “sastavljen od prirodnih materijala” a duh junaka “ručna izrada” njegovog neizmernog talenta. Rezultat je unikatni opus koji će preživeti sva vremena..
Da su kojim slučajem glumci te večeri ostali bez kostima na završnici Šekspir festivala, mogli bi lako poneti odeću ISKON mode, jer su naše haljine i košulje upravo napravljene od prirodnih materijala i ručno rađene, sledeći drevna pravila trajanja…

You like this post? Share it with your friends