Lepota je u detaljima

Detalji inspirisani tradicijom su živopisni i mame osmeh zato što nas asociraju na najmilije pojmoveSva lepota je u detaljima. 

ISKON mode vezeni detalji

Stil osobe se najbolje vidi u izboru detalja. Manji ili veći, upotrebni predmeti u vidu torbe, naočara, trake za kosu, ukrasni predmeti u vidu broša ili marama, ili pak, ukrasi na odeći koji smelo privlače poglede, tu su da stilski upotpune odevnu kombinaciju. Jednostavnu kombinaciju, na primer, majica i farmerke, jednobojna bluza i svedena suknja, mogu potpuno da izmene i osveže. Mogu da se stilski uklope u kombinaciju ili da namerno štrče kako bi izgled odavao utisak vedrine i slobode. Svakako, detalji su tu da izgledu daju završni sjaj i dopadljiv šmek. Nije uvek jednostavno izabrati detalj koji će biti „višnjica na torti“, ali je njihovo uklapanje prava mala gimnastička vežba za modne sladokusce.

ISKON mode vez

Vezeni detalji posebno plene, najpre preciznošću. Vidljiv je svaki potez iglom, baš svaki šav i varijacija boje, bilo da su slabo primetni na konturama odeće ili veoma upadljivi. Zbog te izrazite tačnosti koja ostaje zaleđena na tkanini, vezilje su kroz istoriju bile veoma poštovane. Strpljenje, fokusiranost, spretna ruka i ljubav su njihove glavne karakteristike, a cvetići, grančice, različite šare koje podsećaju na neke momente iz života, jesu motivi koji nose toplinu ognjišta.

Pletene kape, šalovi i ešarpe, sa veselim cvetnim detaljima, ne moraju da se nose samo zimi zato što u zavisnosti od izbora materijala i vrste rada mogu biti nosivi u svim godišnjim dobima.

Ručno tkani ogrtači i pelerine imaju termoizolaciono svojstvo, a kombinacijom boja i izraženom geometrijski pravilnom teksturom mogu biti zanimljivo ukomponovani sa jednobojnim košuljama od svile ili pamuka. Mogu da se nose i isključivo iz estetskih razloga, ali uvek ostavljaju utisak topline.

ISKON mode vezeni detalji

U novije vreme, okruženi smo detaljima koji su „sišli sa pokretne trake“, sijaju, dreče, ali je njihovo osnovno svojstvo – plastika. Bilo da je u pitanju nakit ili neki upotrebni modni detalj, odevna kombinacija sa vidljivim plastičnim detaljima izgleda hladno i beživotno.

Alternativa dominantnoj plastici i trendovima koji se oglušuju o prave ljudske potrebe i vrednosti je tradicionalan ručni rad, kao što su detalji napravljeni vezom, tkanjem, heklanjem, štrikanjem i ostalim zadivljujućim narodnim tehnikama ulepšavanja tkanina i upotrebnih predmeta. Čuvajući stare tehnike izrade i ulepšavanja tkanina doprinosimo opstanku narodne baštine i očuvanju pravih vrednosti, pre svega porodice, koje su ovom vremenu ozbiljno zapostavljene. Porodica je oduvek bila spona koja je spajala više generacija i akomulirala različita znanja i tehnike koje su bile potrebne za duhovni i fizički opstanak.

Od samog početka rada ISKON mode, imali smo na umu da treba da sačuvamo najlepše detalje iz tradicije i tako doprinesemo promociji pravih vrednosti, poštovanju ručnog rada i njegovom pravom vrednovanju. Detalji inspirisani tradicijom su živopisni i mame osmeh zato što nas asociraju na najmilije pojmove. Pogledajte naše proizvode od kojih su mnogi obogaćeni ručno rađenim detaljima.

You like this post? Share it with your friends