Krštenje: šta obući na taj dan?

Krštenje

Koja je Vaša prva pomisao kada čujete reč „krštenje“? 

Dečija haljina i košulja za krštenje

Da li Vas  asocira na crkvu, manastir, nešto sveto, možda odmah pomislite na svoje kumove, na poseban dan, na Sveti zavet… Možda niste do sada imali prilike da prisustvujete krštenju, a svog se ne sećate, jer ste bili dete? Možda ste u zrelim godinama, još uvek niste kršteni, a želite da budete?

Možda imate bebu i želite da sprovedete svečani čin krštenja, pa razmišljate koji je najbolji način, šta Vam je sve potrebno, kakvi su običaji…

Bilo kako bilo, šta karakteriše krštenje i šta je to najinteresantnije vezano za taj čin, a kako smo mi pronašli svoje mesto u njemu, pročitajte na dalje u tekstu…

Krštenje dece u pravoslavnoj crkvi

Dete se krsti obično posle četrnaest dana, a najdalje za šest nedelja, jer se smatra da je nekršteno dete pod vlašću đavola, a kršteno pod vlašću i zaštitom Boga.

Krštenje vrši sveštenik u crkvi ili kod kuće, a posle krštenja priređuje se gozba i veselje za najuži krug rodbine i prijatelja. Na gozbi prisutni daruju dete darovima haljinicama; porodilja za uzvrat daruje goste, a posebno boljim darom daruje kuma.

Kada gosti darivaju dete srebrnim ili zlatnim novcem, kažu: “Od mene ti novac a od Boga zdravlje!” Ponegde umesto srebrnog ili zlatnog novca dete daruju papirnom novčanicom uz napomenu da, kada poraste, za taj novac “kupi to i to”.

krstenje, srpsko platno, pamuk za krstenje, haljina za krstenje, krstenje dece, ISKON mode, odeća za krštenje


Kum za krštenje donosi sveće i
belo platno, na koje pop spusti dete pri krštenju. Ranije je bio običaj da kum daje detetu ime po svome nahođenju. No, obično, on se držao tradicije i detetu je davao ime nekog detinjeg pretka: dede, babe, strica, tetke itd. ili sveca po kalendaru koji je najbliži datumu detinjeg rođenja. U novije vreme obično se kum posavetuje sa roditeljima pre nego što da ime detetu.

Na dan krštenja kum niti jede niti pije sve dok se obred ne obavi. U nekim krajevima i roditelji deteta ništa ne okuse dok se krštenje ne obavi, da bi dete imalo zdrave zube. Ako se dete krsti u crkvi, običaj je da ga babica odnese na krštenje.  

Budući da dete ne razume šta se dešava oko njega a kamoli učenje hrišćanstva – kum zastupa dete u stvarima u kojima je potrebno prosuđivanje i samostalna odluka: kum se odriče sotone, kum čita Očenaš molitvu, kum izgovara Verujem (načelo verovanja). Prisustvo zrele, odrasle osobe je neophodno da bi ona učinila ono što dete zbog svojih godina ne može i ne ume.

dečija haljina za krštenje, dečije košulje za krštenje, belo platno, pamuk za krštenje, odeća za krštenje

Dečija haljina i košulja za krštenje


Od najstarijih vremena Sveta tajna krštenja vrši se u prisustvu svedoka – kumova. Deca se krštavaju
verom svojih roditelja i kumova. Kumovi u ime dece odgovaraju na pitanja sveštenika, odriču se satane i sjedinjuju se sa Hristom.

Odeća za krštenje

Za krštenje je potrebno pripremiti platno bele boje veličine 1-1,5 metar koje donosi kum i u koje se dete uvije posle krštenja –  polivanja vodom. Od njega se, potom, detetu sašije košuljica, benkica ili jastučić za spavanje. U nekim krajevima je običaj da se dete, kada počne krštenje, zavija u očevu belu košulju, sve dok ne bude kršteno vodom. Bela košulja i krsnica (belo platno) simbolizuju nevinost, čednost i bezgrešnost, jer je bela boja simbol duhovne i telesne čistote. Kum kupuje sveću u crkvi (može da se kupi nekoliko dana ranije, pa da se ukrasi).

U poslednje vreme, sve je češći slučaj da se deca, umesto pokrivanja belim platnom, oblače u posebne dečije košulje za krštenje. Pored košulje, to može biti i dečija haljina za krštenje. Napravljene od belog platna, uz ručno rađene etno motive, odišu tradicijom i lepotom, specijalno za taj svečani dan i ostaju kao divna uspomena. 

Sam čin krštenja teče na sledeći način:

Počinje osvećenjem vode, jer je za Svetu Tajnu krštenja osnovna materija voda. Voda je simbol čišćenja, pročišćenja, a uranjanje u vodu je izraz očišćenja i pokajanja. Upaljena sveća predstavlja svetlost Hristovu, a kađenje objavljuje Svetinju Duha Svetoga. Krštenje se vrši uranjanjem u vodu uz sveštenikovo izgovaranje Svetih reči krštenja: „Krštava se čedo Božje u ima oca i Sina i Svetog Duha a kum potvrđuje sa „Amin“. Tada se onaj koji se krstio, oblači u belu košulju ili pokriva komadom belog platna dobijenog od kuma.

Krštenje odraslih u pravoslavnoj crkvi

Odrasle osobe koje bi želele da se krste, pripremaju se za taj sveti čin sedmodnevnim postom i sedmog dana pričešćem. Za krštenje biraju sebi kuma, koji mora biti kršten, ali je razlika u odnosu na krštenje dece ta što odrasli sami sebi čitaju Simbol vere. Mogu se krstiti oblivanjem vodom ili u hramovima gde ima krstionica (kada ili bazen sa vodom). 

bela haljina za krštenje, haljina za krštenje ISKON mode, odeća za krštenje

asimetrična bela haljina, haljina za krštenje, bela haljina za krštenje, odeća za krštenjeOblače se za tu priliku u posebne bele haljine za krštenje, sašivene od srpskog belog platna. To može biti i bela košulja za krštenje, ne mora biti isključivo haljina. Takođe, običaj je da se i kum za tu priliku takođe odene ili u belu košulju, tradicionalne izrade, sa pridodatim, ručno rađenim, etno ukrasima, ili, ukoliko je u pitanju kuma, u specijalnu žensku belu haljinu za krštenje, kako bi celokupan čin bio što je više moguće ispunjen tradicijom i povezivanjem sa svetim. 

 

ISKON mode neguje tradiciju, običaje i autentičnost. Srpsko belo platno je osnova za veliki broj naših muških, ženskih i dečijih košulja i haljina, savršenih za Vaš poseban dan. Činom krštenja povežite se sa onim svetim i iskonskim u sebi, a dozvolite nama da se pobrinemo da tog dana odenete tradiciju, u skladu sa običajima…

  bela košulja za krštenje, pamučna košulja za krštenje, ISKON mode, odeća za krštenje bela košulja za krštenje, košulja za krštenje, pamučna košulja ISKON mode, odeća za krštenje

Autorka: Jovana Ivanović

You like this post? Share it with your friends