Glavni neprijatelj vune: Gospodin Moljac

 

Vađenje zimske garderobe iz ormana, nakon dugog toplog leta, može da bude i neprijatno iskustvo. Vuneni džemperi, šalovi, kape, haljine i ogrtači su promenili strukturu – postali su rupičasti. Oho, neko je ručkao! Da nije to onaj bezazleni leptirić što vam se nedavno motao oko glave i bilo vam je žao da ga ubijete?! Da, da, baš on! Ali kako protiv moljaca?

Upoznajte gospodina moljca

Moljci pripada porodici malih leptira uskih krila. Ima ih oko 2000 vrsta i svaka vrsta je prava mala štetočina. Neki moljci uništavaju krzno, drugi vunu, treći žito, grožđe, brašno, kukuruz… No, naš današnji neprijatelj broj 1 je tzv. Protiv moljacasukneni moljac. Dužina njegovog tela je između 7 i 8 mm, a krila mu se nalaze na gornjoj strani tela i u preklopljenom su položaju. Boja krila je zlatasta, a prekrivena su dlakama. Larve moljaca su dugačke između 12 i 13 mm. Larve nemaju oči i beličaste su boje. Odrasli moljci ne štete našoj odeći. Larve su te koje vole da se goste vašim omijenim šalom od vune, pončom ili kaputom! Ti mali larvasti crvi su u stanju da pored vune gricnu i moher, pamuk, filc, kašmir, a u nedostatku navedenih materijala, na trpezu će staviti i neku drugu tkaninu. Neverovatni su! Nakon što leteći moljci polože jaja, jaja postanu larve, i hop, 2 meseca te iste larve žive u vašem ormanu. Nakon dugog, toplog leta čeka vas neprijatno iznenađenje. Još ako uzmemo u obzir to da ove štetočine imaju njuh za vredne stvari, ručno tkane ili pletene, te nam unište najdragocenije predmete garderobe, teško da možete ostati pribrani. I onda se bacate u odbranu od moljaca, zovete službe deratizacije i dezinsekcije, ali šteta je već načinjena.

Korisni saveti za borbu protiv moljaca

Daćemo vam nekoliko saveta kako da na vreme sprečite najezdu mojaca. Pridržavajte se 2 od navedenih 10 saveta i budite sigurni da vašem ISKON mode vunenom kaputu nikada neće faliti ni jedna jedina dlaka.

  • S vremena na vreme očistite orman. Usisajte svaki ćošak unutar ormana; ne dozvolite da se prašina  i vlaga talože u njemu. Moljci vole prašinu i vlagu.
  • Čuvajte vašu garderobu. Zimske kapute, džempere, jakne i vunene haljine čuvajte u kesama namenjenim za čuvanje odeće. Ne dozvolite da na tim kesama bude ijedna rupa. Ne dozvolite moljcima da se provuku kroz nju. Moljci ne jedu plastiku i najlon, ovo je sigurna zaštita vaših omiljenih komada garderobe.
  • Štamparska boja je efikasna protiv moljaca. Ne vole ni njen miris, ni ukus. Umotajte vuneni šal u novine i bićete sigurni da strpljivi prsti tkalja koje su ga plele neće biti obezvređ
  • Prljavu, vlažnu i znojavu odeću nikada ne stavljajte u orman. Moljci nanjuše vlagu i znoj neverovatnm brzinom.
  • U garderober stavite naftalin. Ukoliko vam se čini da naftalin ne miriše lepo, znajte da taj neprijatan miris ima svoju cenu. Moljci neće prići vašem ručno pletenom ponču od mohera. Možda će zaobići i vašeg prvog komšiju zahvaljujući ovom savezniku protiv moljaca.
  • Ukoliko ipak želite da preskočite naftalin, poslužite se kamforom. Moljci preziru kamfor! Pobeći će glavom bez obzira!
  • Sušenu lavandu umotajte u vrećice od gaze ili, još bolje, otvorite eterično ulje od lavande i smestite ga u neki od ćoškova ormana (budite oprezni, kako se uje ne bi prosulo i ne bi bila, kako naš narod kaže, „skuplja dara nego mera“.)
  • Pokupite nekoliko plodova divljeg kestena iz parka koji se nalazi u blizini vašeg doma i razbacajte ih po ormanu. Verujte nam da je plod kestena prirodni moljčev neprijatelj.
  • Sušena limunova kora, naseckana, pa stavljena u vrećice od gaze, podjednako efikasno može poslužiti u borbi sa štetočinama prirodnih materijala.
  • Kupovni preparati protiv moljaca jesu efikasni, ali ih menjajte redovno, brzo ispare.

 

Savezi za borbu protiv moljacaISKON mode proizvodi su pažjivo izrađeni od najfnijih prirodnih materijala. Čuvajte ih od štetočina, a oni će vam uzvratiti svojom višedecenijskom dugotrajnošću.

 

Znate li šta je to moher? Odgovor možete pronaći OVDE

You like this post? Share it with your friends