Kako deca usvajaju Vaš stil?

Dok vas posmatraju u svakodnevnim aktivnostima, deca usvajaju vaše reči, način govora, pokrete, stavove, pojam lepote i stil oblačenja. I dečaci i devojčice usvajaju norme za vizuelno izražavanje u ranom detinjstvu. Zato je veoma dobro opremiti životni prostor u skladu sa merilima koje želite da usvoji vaše dete. Zapamtite, deca uče od vas i kada toga niste ni svesni.

ISKON mode, pamučna CASUAL kolekcija

Posmatrajući majku kako se šminka i bira garderobu, devojčica može da vidi kako ona  doživljava različite situacije i ljude iz okruženja, čemu i kome daje na značaju, a šta je potpuno efemerno. Ono što je posebno bitna stvar, dete može da vidi u kojim situacijama treba da drži do sebe, gde treba da bude prostor za izražavanje ličnosti, a gde je ipak potrebna izvesna doza konformizma.

SKON mode, dečija košulja

ISKON mode, CASUAL kolekcija

Posmatranjem jednostavnih i često nesvesnih radnji, dete usvaja obrasce ponašanja koji su prihvatljivi u njegovoj sredini i prave vrednosti u svojoj porodici. Pravila oblačenja su često vezana za pravila ponašanje u određenim ustanovama ili životnim situacijama i dete ih usvaja zajedno, samo im treba skrenuti pažnju na to. Recimo, oblačenje i ponašanje u bankama i ustanovama kao što je pošta je svedeno i deca to svakako povezuju.

Posebnu draž imaju zabranjene stvari. Ko nije kao dete imao želju da krišom zaviri u mamine i bakine škrinje i ormare sa izabranim heklanim i štrikanim stvarčicama kao što su stoljnaci, miljea, zavese, konci, vunice i alat za igru u vidu malih i velikih igala, makaza, kao i ručno rađeni komadi odeće koji se čuvaju? Kome se čuvaju to još niko nije ustanovio, ali odrasli ne daju da se tim stvarima dete poigra, nego ono mora da se sakrije da bi sav taj zanimljiv svet video svetla, uz malu bojazan da će čuti onu čuvenu: “Beži odatle, sve ćeš oparati”.

Kada posmatra odevanje članova svoje porodice, dete usvaja stavove o vrednostima upotrebnih predmeta oko sebe i upoznaje vrednost rada na posredan način. Ručno rađeni predmeti su uvek više čuvani, kao što se i ručno rađena odeća se oblači najčešće u posebnim prilikama. Nasleđena škrinja od bake ili još koje generacije pre, sa svim zabranjenim stvarima unutra, povezuje podmladak sa tradicijom iz koje potiče. I kad odraste biće mu u sećanju stari predmeti kao materijalna spona sa porodicom.

ISKON mode, CASUAL kolekcija

Praveći unikatne predmete, kreativci ISKON mode, imaju na umu da bi ručno rađeni detalji na košuljama i haljinama mogli ostati zabeleženi u sećanju mališana kao spona sa tradicijom iz koje potiču. Zato pažljivo biramo najlepše motive iz bogate kulturne baštine naroda sa Balkana i čuvamo prave vrednosti.

You like this post? Share it with your friends