Izađite na svež vazduh

Svi smo u nekom trenutku poželeli da provedemo neko vreme u prirodi. Bilo to sunčanje na beloj peščanoj plaži, planinarenje ili kampovanje na nekoj planini gde je svež vazduh ili jednostavna šetnja parkom. Priroda je ono čemu čovek treba da teži, budući da ga je ona i stvorila. Ne kaže se uzalud ”majka priroda’’.

Priroda je naš drugi dom

iskon mode izadjite na svez vazduhČini vam se da intuitivno volite da provodite vreme napolju, ali nauka je sada identifikovala neke od razloga zašto nam je zapravo potrebno neko vreme u potpuno prirodnom okruženju. U stvari, postoji termin za ovo – ekoterapija – koji se odnosi na različite fizičke i psihološke prednosti bivstvovanja napolju.

Studija iz 2009. godine je pokazala da ukoliko živite blizu nekog zelenog prostora ili prirodnog područja, veća je verovatnoća da ćete biti zdraviji. U stvari, oni koji žive veoma blizu parka ili šumskog područja imaju manje šanse da pate od anksioznosti ili depresije.

Druga studija pokazuje da oni koji provode vreme planinareći ili se odmaraju u šumi imaju znatno niže stope kortizola, srčanih tegoba i krvnog pritiska.

Svež vazduh je lek

Vazduh u zatvorenim prostorijama je često i do 70 puta više kontaminiran nego spoljni vazduh. Usled više hermetičke izolacije, zbog prozora i vrata, kao i mnoštva hemikalija i plastike koji su prisutni u našim domovima, većina ljudi svakodnevno dolazi u kontakt sa do 6.000 hemikalija.

Vreme provedeno na otvorenom je pauza od unutrašnjeg zagađenja vazduha, tako da spoljni vazduh može imati i dodatne pogodnosti. Naravno, preporuka je da boravite  u nekom prirodnom okruženju, gde je vazduh čist i minimalno zagađen.

Spoljni vazduh je dobar izvor korisnih negativnih jona, a mesta kao što su plaža i blizina vodopada su posebno dobri izvori. Ovi negativni joni su takođe prisutni u suncu i nakon oluje, kada se oseća ona “svežina” u vazduhu. Vazduh u zatvorenom prostoru, s druge strane, ima manjak negativnih jona i često je suv i kontaminiran. Ovo se naročito odnosi na zimski period, kada grejemo naše domove i kada nastupaju epidemije različitih virusal. Zato je često provetravanje domova i više nego poželjno, bez obzira koliko je napolju hladno.

Negativni joni se nazivaju “antidepresivima prirode”, budući da imaju imaju opuštajuće i lekovito dejstvo.

Zato, obucite se toplo, predlažemo topli pončo ili poseban unikatni šal – i pravac na svež vazduh!

You like this post? Share it with your friends