Pet idealnih poklona za dame ISKON mode

Oduševite poklonom: 5 idealnih poklona za dame!

Šta je to 5 idealnih poklona za dame?

Pravila, pravila… Vrlo često smo u prilici da postupamo i da se vladamo prema određenim pravilima. Nekada nam dobro dođu, nekada nas guše i opterećuju…

Pet idealnih poklona za dame ISKON modeA da li postoje pravila poklanjanja? Postoje, oduvek su postojala. Šta je prigodan poklon za prijatelja, šta se poklanja strancu u zavisnosti iz koje je zemlje, šta je zanimljivo pokloniti detetu…? Više su to predlozi i preporuke, izvučeni iz dugogodišnje prakse poklanjanja…iz tradicije, mentaliteta, društvenog položaja, zvanja, titule, međusobnih odnosa među ljudima…

Nije, naravno, nužno uvek i isključivo ići tim putem kada su pokloni u pitanju. Svakako uvek odaberite poklon sa pažnjom i od srca i sigrno nema greške!

Mi vam predlažemo i dajemo ideje koje će Vam pomoći prilikom odabira poklona za dragu osobu, poslovnog partnera, prijateljicu, dame koje su Vaše zaposlene….

Ovom prilikom izdvajamo 5 različitih komada, svaki sa svojom pričom, unikatnošću, namenom.

1. Ženska suknja

*Višak u plakaru-nikada!*

Hajde da pitamo bilo koju damu, od damice-devojčice, preko devojke-tinejdžerke, do zrelih žena i starijih dama, koliko suknji imaju u plakaru… Hmm, sumnjam da će znati tačan odgovor! ☺

Suknja je naprosto odevni komad koji na najrazličitiji način oslikava ličnost žene, temperament, čak i raspoloženje… Maxi, midi, mini… jednobojna, šarena, na tufne, na pruge, trapezasta, asimetrična, uzana, široka, sa visokim pojasem, bela dugačka, crna kratka suknja…. Može! Od svake po jedna… ili dve…ili tri ☺

Ručni rad, unikatni modeli i etno motivi su ono što Iskon mode izdvaja iz mase drugih. Veliki broj modela od kojih zastaje dah i koji čine da se jednostavno okreću za Njom! Tradicionalna a moderna, etno ženska suknja koja odiše stilom i lepotom. Odmah bacite pogled na naše suknje OVDE!

Obradujte neku Vama dragu damu, bilo da je u pitanju rođendan, praznik, ili pak, korporativni poklon.

A ovde možete pogledati i sirovine vrhunskog kvaliteta koje se koriste u izradi  https://iskonmode.rs/sirovinski-sastav/.

 

2. Pelerina/Pončo

*Za dame koje poznaju sebe, koje su romantične i nežne*

Sigurno imate barem jednu takvu damu u svom okruženju, a da se razmišljate šta bi to mogao da bude savršen poklon za njen predstojeći rođendan!

Prestanite sa razmišljanjem i već danas pogledajte našu šarenu kolekciju gde smo spojili pelerinu i pončo kao bliske rođake po sastavu i izgledu. Ono što ih takođe povezuje je način izrade-svi komadi su ručno rađeni što im daje posebnu vrednost i značaj.

Za izradu je korišćena pretežno vuna vrhunskog kvaliteta, pa će ponosna vlasnica biti prezadovoljna Vašim odabirom. Etno motivi su ono što naše modele čini prepoznatljivim!

Uklopite boje uz njenu kosu ili oči. Igrajte se i učinite je srećnom.

OVDE možete pogledati naše modele pelerina.

 

3. Jakna

*”Ogrnite” nekog srećom*

Ako ste se ponadali da će nas zima zaobići, varate se! Pao je sneg!! ☺ Nije baš prekrio breg, ali je taman idealno za neku od naših jakni!

A zašto bi baš neka od njih bila savršen poklon? Dok razmišljate, mi Vam dajemo opis prve iz naše široke kolekcije, i dajemo odgovor na pitanje “zašto”… a ostale jakne pogledajte OVDE.

 • Originalna, autentična, ručno rađena ženska jakna
 • Duga, zimska, topla, vunena jakna sa kapuljačom
 • Najfinija italijanska vuna 100%
 • Kopčanje – ručno rađeno dugme
 • Okrugli rub oko vrata
 • Široki rukavi, 7/8 dužine
 • Nerastegljiv materijal
 • Ručno tkanje
 • Etno motivi

Sigurni smo da smo Vas zainteresovali! Ovakav poklon je jedinstven, unikatan, poseban! Model prilagodite osobi kojoj je poklon namenjen.

A da bi Vam bilo još lakše i brže, ovde možete pogledati na koji način možete poručiti odmah. https://iskonmode.rs/uputstvo-za-kupovinu/

 

4. Šal

*Zadovoljstvo oko vrata*

Ne poznajem osobu koja ne voli šal. Bukvalno. Bilo da greje, bilo da je modni detalj, uvek je prisutan.

Mi Vam ga predlažemo kao ideju za savršen poklon.

Zašto baš šal?

Zato što ima višestruku upotrebnu vrednost pa ga možete pokloniti za različite događaje.

Kao poklon za rođendan-uklopite dezen, motive, boju sa karakterom osobe kojoj kupujete. Kao poklon za godišnjicu-poklonite ga svojoj dragoj dami i stavite joj do znanja koliko Vam znači jer ste bas samo za nju odabrali neki naš unikatan i ručno rađen šal sa prepoznatljivim etno motivima. Kao korporativni poklon-odaberite ono što Vam se dopada, mi ćemo uraditi za Vas-pokažite Vašim vrednim damama da cenite njihov rad, tako što ćete ih obradovati jedinstvenim šalom izuzetnog kvaliteta.

Ne gubite vreme, pogledajte odmah i poručite OVDE 

 

5. Kaput/Mantil

*Da ona zablista*

Pogledajte naš predlog kaputa OVDE.

A zamislite sada osmeh na licu kada Vama draga dama otvara poklon u vidu ovog vunenog, ručno tkanog kaputa! Širok osmeh, odmah ga isprobava, okreće se da pogleda sa svih strana, prezadovoljna, presrećna, već zna gde će ga premijerno obući! Pa gde ćete idealniji poklon? Odluka je tu a Vi samo odaberite veličinu i željno iščekujte trenutak kada ćete joj uručiti paket ☺ Mi znamo da će to biti dan za pamćenje! Uverite se!

Jeste li već smislili idealan poklon kojim ćete oduševiti??

 

Uvek i svuda

Mnogo puta, u svakodnevnim razgovorima, a u najrazličitijim kontekstima, čujem termine poput “tradicionalno” , “etno” , “ručni rad” , “brend”

Neki ljudi se tada vezuju isključivo za jednu ključnu oblast, recimo za neki određeni proizvod, pesmu, hranu, komad garderobe, način izrade… A neki, pak, smatraju da kada se uzme od svega po malo, stvara se, neguje i održava tradicija. I tako se, u okviru malo šire priče o tradiciji, svojata sve i svašta, predstavlja se brendom nešto što to nije, izdaje se za “ručni rad” nešto što ni iz daleka nije izrađeno nečijim vrednim i spretnim rukama…Mišljenja su različita, uvek su bila i biće. Potiču u najvećoj meri od iskustva, načina i stila života, navika, od toga da li znamo da prepoznamo i procenimo prave vrednosti i da stvari postavimo onako kako treba da stoje…

Važno je, pritom, napomenuti činjenicu koja kaže nekako ovako – da bi nešto postalo tradicionalno mora se ponavljati, ustanoviti, prenositi kroz vreme, a trajati i dobijati na značaju. Značaj prerasta u potrebu, uvećana potreba svakako podiže upotrebnu vrednost. Povećana upotrebna vrednost direktno dovodi do prepoznatljivosti među ljudima, tj. na tržištu. Prepoznatljivost polako ali sigurno vodi ka stvaranju brenda – imena koje se pamti, traje, urezuje, koje se jednostavno zna!

Ovo su samo nagrubo nabrojane neke od potencijalnih etapa čitavog, izuzetno složenog, procesa stvaranja imena koje će  na različitim nivoima, u različito vreme i u različitim okolnostima imati podjednako dejstvo. Kod starije populacije, kod mlađe takođe, kod dama, kod gospode… leti, zimi, kada pada kiša i kada opada lišće…uvek i svuda.

ISKON mode je upravo, samo za Vas, uvek i svuda.

Prirodni materijali. Sirovine vrhunskog kvaliteta. Tradicionalne tehnike izrade. Ručni rad. Prepoznatljivi etno motivi. Srpski brend koji odiše tradicijom i postavlja stvari na svoje mesto. Vaskrsava prave, već pomalo, zaboravljene vrednosti.

Šarena lepeza jedinstvenih proizvoda namenjena je svima vama koji prepoznajete kvalitet, prefinjenost, ekskluzivnost, a paralelno sa tim  i prirodnost, trud, rad, ljubav…

Široki krug zadovoljnih kupaca, svakim danom biva sve širi i zalazi u sve pore društva. U umetnost, u muziku, u rođendane, u praznike, u venčanja, u darivanje…u domove, na bulevare, trgove, galerije, muzeje…. sastanke, konferencije, skupove… uvek i svuda!

Ako krenemo redom, umetnost i muziku možemo naravno povezati kao srodne. ISKON mode će se, po Vašoj želji, pojaviti na sceni, na glumcima, na vokalnim solistima, na gledaocima u publici, na slušaocima na koncertu….

Možete se osećati potpuno prijatno i kada je ledeno, kao i kada je vreo letnji dan. Ako obilazite znamenitosti neke metropole ili ste pak izašli da prošetate svoju lepršavu lanenu haljinicu i kupite neku gricku. Krenuli ste na putovanje, u posetu prijateljima. Poklon koji oslikava tradiciju, koji je jedinstven i originalan, ćete zasigurno pronaći u raznolikoj ISKON mode ponudi.

Primereno događaju i prilici, ISKON mode neće Vas izneveriti.

ISKON mode premium šal

Šal na tanjiru  No.4 – „comfort clothes“

Znate li šta je „comfort food“???  Sigurna sam da ste čuli… Uglavnom se prevodi kao „hrana utehe“ , međutim, ja bih dala jedno malo drugačije tumačenje i svoj lični doživljaj…

Naime, ako kažemo hrana utehe, zvuči kao da smo tužni i da nam se nešto loše desilo, pa nam je potrebna uteha… Ne bih se složila sa tim… Comfort food je za mene potpuno drugačije viđenje u odnosu na ovo popularno…

Meni je to najpre kuvanje iz čistog zadovoljstva, pripremanje neke hrane koju posebno volim, nekog jela koje me čini posebno srećnom, koje kod mene izaziva osmeh i onaj iskreni zvuk „mmm…“ kada probam prvi i svaki naredni zalogaj…

Može imati i veze sa raspoloženjem… Ako sam loše volje, hrana me prilično može „izbaviti“ iz takvog stanja… Ali ne vezujem „comfort food“ isključivo za takve situacije… Naprotiv… Pripremanje hrane me pokreće, motiviše, budi maštu, kreativnost, avanturizam ( kada isprobavam neke lude kombinacije )… Moja hrana utehe može biti i sladoled usred zime, vruća, domaća gibanica nedeljom ujutro, istopljena čokolada sa mlevenim orasima…. svašta nešto…

ISKON mode premium šal

Dok razmišljate o tome šta je Vaša hrana utehe, ja ću Vas pitati i ovo – ako postoji hrana koja nam vraća i podstiče pozitivnu energiju, da li možda možemo govoriti i o „comfort clothes“ momentu…? ☺ Na šta tačno mislim… Mislim na neki komad garderobe koji posebno volimo, koji nam može biti omiljen, u kome, ili sa kojim se osećamo svojim, koji nam prija, koga volimo… Ugodna košulja, omiljena haljina, kapa koju nakrivimo i niko nam ništa ne može, šal koji ne štiti prosto samo naš vrat, već nas cele, naš duh i naše telo…

Ovo poslednje mi privlači najviše pažnje…

Ja svoj omiljeni šal bukvalno obožavam, i kada mu je sezona, teško da ćete me videti odvojenu od njega… Taman posla! To je moj mezimac! Pazim ga i čuvam! Imate li Vi svoje mezimče, a da je pritom, kao moj, ručno rađen, od prirodnih materijala, unikatan, samoVaš i samo za Vas?

Premium kolekcija ISKON mode šalova nudi Vam najrazličitiji izbor! Za Vas ili za nekog Vama dragog. Samo što postoji jedan problem! Kako se odlučiti za jedan, kada je reakcija nekako ovakva „ želim ovaj, i ovaj, i ovaj… i ova dva…“ Slatke muke na koje Vas bacam…

Pregledajte kolekciju, pa nam recite koji je Vaš favorit i koja bi se „comfort food“ uklopila sa njim… ☺

Ovog puta napravite svoj „šal na tanjiru“ i podelite sa nama!

Srećno!

Šal na tanjiru – crveno na radost!

Koji je Vaš omiljeni crveni poklon?

Bliže se praznici! Na pragu su! Samo što nisu pozvonili! Ding-dong!

Ne znam za Vas, ali ja obožavam ove dane… Iščekivanje Nove Godine, Božića…

Sve dobija svečanu notu, ulice, trgovine, parkovi, kuće… razmišlja se o poklonima, o tom slatkom darivanju… Često mislim o tome da li više volim da poklanjam ili da dobijem poklon… Nisam načisto… Možda za nijansu ipak više uživam u poklanjanju… Volim da vidim osmeh na licu drage osobe… Volim kada nekog obradujem, makar to bila i neka sitnica…

Unikatan ručno tkan crveni šal od alpake, merino vune i kašmira

Unikatan ručno tkan crveni šal od alpake, merino vune i kašmira

A ovaj period oko Nove Godine posebno volim, pogotovu zbog crvene boje! Svuda je ima, gde god pogledate! Ukrasi, osvetljenja, Deda Mraz, Baba Mrazica ☺, srca, kolačići, kapice, mašne za poklone… Moj Novogodišnji poklon obavezno mora da sadrži neku crvenu sitnicu…pripremim jedan glavni poklon i nekoliko dodatnih sitnica, i ubacim nešto crveno! Makar čokoladicu u crvenom omotu ☺ Zavisi narvno od toga ko je osoba kojoj poklanjam, šta voli, šta je čini srećnom… A ponekad, poklon može biti jedan, i ceo crven! Crvene čarapice, crvena kravata, crvene minđuše… crveni šal <3

Ručno tkan šal-ogrtač od mohera, u nijansama crvene, je odličan izbor za Novogodišnji poklon. Neko Vama drag će se silno obradovati! Unikatan, jedinstven, premium kvaliteta…Kao ideju za divan poklon, ISKON mode nudi, između ostalih, ovaj divan primerak kojim ćete nekog učiniti srećnim! Pokazaćete da Vam je ta osoba važna, da ste sa mnogo pažnje odabrali unikatan komad samo za nju! Koliko je samo pažnje i ljubavi bilo potrebno da se istka… deset sati predanog rada… Zadivite nekog jedinstvenošću poklona, neka taj, neko, bude poseban

A kako praznični dani neizostavno idu rame uz rame sa svečanom trpezom, ja Vam za danas predlažem, narvno, crvenu rapsodiju, da na jednostavan i zdrav način zasladite ove blagdane…

Pripremite jagode, maline, ribizle, kokos, crnu čokoladu. Najbolje onu sa minimum 70% kakao delova.

U staklenoj činijici ređajte sloj po sloj – voće, rendanu ili istopljenu čokoladu, kokos… pa tako ponovite dok imate materijala… u ove zimske dane, kada smo pretežno „opterećeni“ jačom hranom, super će Vam doći ovakvo osveženje… Prijatno ☺

Koji je Vaš omiljeni crveni poklon? 🙂

 

Idealan poklon – Šal

Bliže se novogodišnji i božićni praznici, i većina nas je u dilemi „koji bi bio idelan poklon za…“.  Svako od nas prevrće po mislima koji bi novogodišnji ili božićni dar bio savršen za bitne osobe u našim životima. Verovatno razmišljate šta je to što nije basnoslovno skupo, lepo je, traje i praktično je.

Rešenje se nameće samo od sebe – njegovo veličanstvo šal! Pogledajte blog kako je Šal saveznik Vašeg zdravlja!

Šal je posebno pogodan poklon za zimske dane – neophodan je, a retko ga ljudi sami sebi kupuju. A pogledajte zašto je Šal modni dodatak broj jedan!

POKLON ZA SVAKOGA

Šal je jednostavno idealan poklon za svakoga i za svaku priliku. Kad malo bolje promislite, šal je jednostavno idealan poklon za svakoga. Ovaj modni detalj možete pokloniti bilo kojoj osobi u vašem životu, bez bojazni da poklon neće biti primljen sa zadovoljstvom ili da će biti neukusan. Šal je idealan poklon i za vaše najbliže, kao i za poznanike kojima želite da zahvalite na nečemu ili iskažete svoju naklonost. Šal možete izabrati imajući u vidu ličnost onog kome je namenjen, tako će poklon biti poseban.

ŽENSKI ŠALOVI

Ah, žene! Žene prosto obožavaju šalove; da se zagrću njima, obmotavaju ih oko sebe, pokazuju ih…Šareni, jednobojni, veliki, mali…Šal je predivan poklon za žensku osobu, bez obzira da li je predviđen za ćerku, suprugu, koleginicu ili majku. Postoji li ijedan odevni predmet koji je u isto vreme i praktičan i zanimljiv kao što je šal? U stvari – može biti vrlo zanimljiv ukoliko je u pitanju unikat koji je izrađen od vrhunskog materijala. Koja žena ne bi poželela da je zimi greje i krasi neki od originalnih šalova, kakve izrađuje npr. ISKON mode?

Svaka žena će biti oduševljena prelepim dezeniranim šalom od prirodnog materijala čak i ako ima i više šalova u svom ormanu. Svi mi vrlo dobro znamo da žene izuzetno cene lepe odevne predmete; još ako su ručno rađeni – biće oduševljene. Obradujte svoju devojku ili prijateljicu unikatnim šalom za sva vremena!

MUŠKI ŠALOVI

„Šta pokloniti muškarcu“ je večito pitanje! Poznato je da muškarci manje od žena mare za odevne predmete i poklone; tako da je veoma teško odlučiti se šta darivati jednom muškarcu. Izbor poklona za muškarce je vrlo sužen, to su obično kravata, novčanik ili parfem. Zamislite „iznenađenje“ jednog pripadnika jačeg pola kad za Novu godinu dobije još jednu kravatu!

Međutim, šal je, posebno zimi, potreban svakome, pa i muškarcima. Iznenadite svog supruga, oca ili šefa jednim elegantnim toplim šalom, koji će mu sigurno biti od koristi. Muški pol mnogo više ceni praktične stvari od onih sa čisto estetskom funkcijom. Bilo da je u pitanju čovek vašeg života, bliski prijatelj ili voljeni otac; biće vam zahvalan što ste mislili na njega i kupili mu ono što mu je zaista potrebno.

Dakle, ne tražite dalje i ne razmišljajte, vrhunski izrađen šal od prirodnih materijala je idealan poklon za Novu godinu, koji će oduševiti i najveće probirljivce!
Svaki šal pokazuje poseban stil, pa je svaki šal način da poručite svetu ko ste, bez potrebe da progovorite.

Kolekciju ISKON mode šalova, unikatne kombinacije najkvalitetnijih prirodnih materijala i savršeno izvedenih ručnih radova koji našim šalovima daju PREMIUM proizvod, možete videti ovde:

ŽENSKI ŠALOVI
MUŠKI ŠALOVI

vulkan ISKON mode sal šal na tanjiru

Šal na tanjiru – Vulkan

Prošlog petka sam Vam pričala u ediciji “Šal na tanjiru” o tome da ne volim veštake i kopije… Istina! Prepoznaju se izdaleka. A dovoljan je samo jedan kratki dodir, da znate da li ste srećni… Danas razmišljam baš o tome kako su neki dodiri posebno nežni… Dodiri poput držanja za ruke sa osobom koju volite ili poljupca u glavu osobe koja Vam je draga…  Dodir sunčanog dana… Dodir prokiselih kupina, hrskavih lešnika, cimeta… na Vašim nepcima… Znate onaj osećaj kada Vam se javlja blagi osmeh na licu jer ste očarani ukusom…

A šta ćemo sa senzualnim dodirima pamuka i Vaše kože? Kašmira… Vune… Angore… Svile… Ko god od ovih zanimljivih prijatelja da Vam “radi o vratu”, nećete se opirati… Bićete zahvalni na toj privilegiji… Poželećete da proširite krug prijatelja… Da napravite svoju privatnu kolekciju, svoje lično društvo…

ISKON mode Vam upravo to i omogućava… Čini Vas srećnim i ostvaruje Vaše želje… Čuva Vas i štiti… Pruža Vam osećaj topline, nežnosti, sigurnosti… Šalovi ISKON dišu za Vas… Za njihov nastanak potrebno je mnogo „živog“ rada, mnogo ljubavi, preciznosti, pažnje…

Hazelnut Cashmere - ručno tkan šal

Hazelnut Cashmere – ručno tkan šal

Za danas bih izdvojila „Hazelnut Cahsmere“, ručno tkan, kombinovanjem najfinije vune i kašmira… 9 sati rada je potrebno za stvaranje ovog lepotana… Lagan, a topao! Ponesite prirodnu nit sa sobom, gde god da ste! Potražite ga na našem sajtu pod oznakom PREMIUM i zagolicajte svoju maštu, dok Vam ja, za 9 minuta, pripremam divnu zimsku poslasticu u bojama i ukusu „hazelnut“-a ( lešnika ) ☺

VULKAN

Za uživanje u ovoj zdravoj poslastici potrebna su Vam samo tri sastojka:

 • 200 gr kupina
 • 100 gr pečenih lešnika
 • 2,3 kašičice cimeta

Kupine kratko ukuvajte na tihoj vatri, sa vrlo malo vode. Dodati na grubo samlevene lešnike i promešati. Ostaviti da se ohladi. Posuti cimetom. Serviranje prepuštam Vama. Ja sam poželela vulkan ☺

vulkan ISKON mode sal šal na tanjiru

Jeste li se već zaljubili u našeg šarmera? Znam da jeste 😉

Sledećeg petka novi „šal“ upada u Vaš tanjir ☺

Pišite nam svoje predloge i sugestije ☺

Trukovanje i vez ISKON mode

Da li ste čuli za “trukovanje”?

Vezom da ti kažem…

Prenošenje crteža za vez trukovanjem

trukovano jastuče ISKON modeZa vez po pismu, odnosno prethodno nacrtanoj šemi, potrebno je da prvo na tkaninu koju treba vesti – precrtamo motiv kojim želimo da je ukrasimo. Prenošenje motiva sa crteža, ili već izvezene tkanine, na papirni šablon, a potom sa šablona na platno koje ćemo tek vesti naziva se trukovanje. Ovaj naziv potiče od nemačke reči drucken – štampati.

Izrada predmeta sa narodnim, ali i savremenim, pa i umetničkim vezom, moj je osnovni posao. Odlučila sam da se posvetim trukovanju, jer je to stari, i veoma precizan, način prenošenja motiva za vez na tkaninu. Pošto težim da svaki moj rad bude besprekorno izvezen, neophodno je i da crtež, u milimetar tačno, bude preslikan na tkaninu. Takva preciznost može se dobiti samo trukovanjem, za razliku od drugih načina nanošenja ornamenta na platno za vezenje.

Zanat koji nestaje – trukovanje

Tiskalice za trukovanje ISKON modeTrukerski zanat je nekada bio veoma rasprostranjen u Srbiji, a naročito u Vojvodini. Sada se trukovanjem, na tradicionalan način, bavi samo nekoliko žena u našoj zemlji. Zato sam, po preporuci etnologa Narodnog muzeja u Kikindi, Slavice Gajić, pokrenula inicijativu , odnosno Ministarstvu privrede Republike Srbije podnela zahtev da i trukovanje bude uvršteno u Pravilnik o određivanju poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti. Ministarstvo je prihvatilo ovaj moj zahtev i tako sam postala prvi, i zasad jedini, sertifikovani majstor ovog zanata u Srbiji.

Kako je vez održao našu vezu sa tradicijom pogledajte OVDE.

Posao koji zahteva vreme i preciznost

Trukovanje zahteva mnogo vremena, strpljenja i veliku preciznost, jer sve se radi rukom. Veoma je poželjno i crtačko umeće, ako želimo da uradimo šablon za trukovanje šare koja je već izobličena, usled čestih prenošenja sa već izvezenih predmeta.

Preko motiva koji želimo da precrtamo stavimo providni paus papir i mekom olovkom izvučemo obrise. Poželjno je da, zatim, flomasterom, ili rolerom (koji je tanji), uz pomoć lenjira, linijama obeležimo sredinu motiva, kao i krajeve motiva, kako bi se oni, kasnije, precizno preneli na platno za vez. Potom, paos papir prostremo preko komada čoje ( ili nekog drugog debljeg materijala), i po iscrtanim linijama, bockamo tankom iglom (udenutom u patent olovku, umesto minice) da ostanu rupice, kroz koje će prolaziti boja za trukovanje. Tako pravimo šablon za trukovanje. Pravljenje šablona bockanjem desetak rupica po dužnom santimetru iscrtane linije, ako je motiv veliki, traje i duže od deset sati. Međutim, ovaj trud se isplati, jer dobijeni šablon, ako ga brižljivo čuvamo od oštećenja, traje decenijama i možemo da ga koristimo neograničeni broj puta.

trukovanje ISKON modePlatno na kojem želimo da vezemo treba priremiti za trukovanje. Prvo ga moramo iscepati, ili iseći, na željenu veličin. Zatim peglanjem valja obeležiti sredinu, vodoravno, uspravno, a po potrebi i dijagonalno. Tako ćemo sebi olakšati rad. Poklapanjem sa obeleženim linijama na šablonu dobićemo precizan raspored motiva na platnu.

Radnu površinu za trukovanje ( sto ili neku drugu ravnu ploču) treba prekriti dvostrukim slojem pamučne tkanine, koju smo prethodno ispeglali. Ova podloga mora da bude ravna, kako bi prenošenje motiva bilo precizno, a služi da bi upila višak boje za trukovanje. Na ovako pripremljenu podlogu raširimo platno na koje ćemo preslikati ornament za vez.

Tek tada šablon sa motivom koji želimo da trukujemo postavljamo preko platna i pritisnemo tegovima, da se ne bi pomerao. Završni postupak u trukovanju predstavlja nanošenje plave boje trljačem preko šablona. Kako bih dobila jasniji crtež, uglavnom, koristim čvrstu boju za trukovanje, koju pravim od parafina, parafinskog ulja i boje za krečenje, i ovu boju rastvaram krpicom – trljačem umočenom u alkohol ili petrolej. Da bih se uverila da li je motiv jasno pretrukovan na tkaninu, pažljivo podižem deo po deo šablona. Tamo gde linije nisu jasne, ponovo pređem trljačem. Tek kada je crtež u potpunosti prenet na platno, šablon obrišem suvom krpom i uklonim tegove.
Ponekad, kao trukujem manje motive, koristim plavu boju za krečenje, u prahu, nanosim je preko šablona malim sunđerom- trljačem i, nakon podizanja šablona, nanetu boju učvrstim prskanjem alkoholom u vidu spreja.

Trukovanje je riznica nacrta za vez

kuvarica trukovanje ISKON modeManje šablone čuvam u koricama bloka za crtanje. Velike šablone, uvijem u rolne, upakujem u najlon džakove, i položim u drveni sanduk, kako se paos – parir ne bi oštetio.
Posedujem veliki broj izvornih šema za vez, koje sam nasledila od babe i majke, dobila od poznanika i prijatelja. Zahvaljujući Narodnom muzeju u Kikindi, natrukovala sam brojne motive za vez iz njihove bogate etnološke zbirke. Ovi, veoma stari narodni uzorci, od kojih mnogu datiraju s kraja 19. i početka prošlog veka, ponovo su, zahvaljujući mom radu, oživeli, kao replike, ili osavremenjeni upotrebni i ukrasni predmeti. Predusretljivošću muzejskog savetnika Irene Fileki, koja rukovodi Zbirkom veza i čipke, u Etnografskom muzeju u Beogradu, u prilici sam da stalno uvećavam svoju zbirku originalnih tradicionalnih motiva za trukovanje i vez. Muzej Grada Novog Sada i viši kustos Dušanka Marković, kao i Muzej rudničko – takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca, takođe, kad god zatražim – daruju me drevnim šarama za vez iz njihovih riznica.

Svojim radom želim da, još jednom, potvrdim da značaj starih, umetničkih zanata i domaće radinosti nije samo ekonomski, već i kulturni. Ovi poslovi baštine znanja i veštine koji se prenose sa generacije na generaciju. Moje tri ćerke, dve studentkinje i jedna srednjoškolka, takođe su zanteresovane da, pored zanimanja, za koje se školuju, nastave i porodičnu tradiciju bavljenja vezom i trukovanjem. Uostalom i ja, iako sam završila Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, i imam 23 godine rada u novinarstvu, od novinara do glavnog i odgovornog urednika lokalnih novina, odlučila sam da se, u potpunosti, posvetim vezu i trukovanju.

Od srebrne kašike do indigo papira

Osim trukovanja, postoji i više drugih, direktnih i indirektnih načina preslikavanja motiva za vez na tkaninu.

Nekade su žene brale cveće, brižljivo odvajale latice i listiće, i potom, delimično sagorelim drvenim štapićem, iscrtavale njihove obrise na tkaninu. U zavisnosti od njihove crtačke veštine, ali i slikarskog umeća, nastajali su jednostavniji ili bogatiji motivi za ukrašavanje tkanine.
Mnoge vezilje su preko vezenog predmeta stavljale mokru tkaninu, kako bi bolje videle šaru i precrtale je olovkom.

Za precrtavanje ornamenta sa gotovog veza često je korišćena i olovna ili srebrna kašika. Na izvezenu tkaninu postavimo čistu tkaninu, na koju želimo na prenesemo motiv – tako što kašikom trljamo preko gornje tkanine. Poželjno je pri tom da, što češće, kašiku protrljamo kroz kosu, ali prljavu. Na mestima na kojima su ornamenti – na gornjoj tkanini nastaju tamni obrisi, koje je potom neophodno pojačati olovkom.

Motiv sa vezene tkanine može da se precrta i ako se ona postavi ispod okna prozora, a iznad čista tkanina.
Ukoliko imate stakleni sto, na isti način, ali koristeći lampu postavljenu ispod stola, možete da prenesete šaru sa omiljenog veza.

Za preslikavanje motiva za vez na platno, uglavnom belog veza i monograma, kao i za cokni za ukrašavanje ivica posteljnog rublja, ranije su korišćene i drvene tiskalice (pečati) za trukovanje. Tiskalice su pravljene tako što su u drvene pločice utiskivane limene trake, oblikovane u šare. Trukovanje tiskalicama obavlja se njihovim pritiskivanjem na platno, s tim što one prethodno moraju biti natapkane plavim prahom. Zahvaljujući poklonu gospođe Nataliji Brojčin iz Iđoša kod Kikinde, svojoj kolekciji pribora za trukovanje dodala sam i dve tiskalice.

Vezilje danas, uglavnom, za prenošenje šara za vez koriste plavi „indigo papir”. Trukuju tako što na platno – koje žele da vezu, stave plavi papir, sa obojenom stranom na dole, a preko plavog papira crtež koji žele da precrtaju. Kada olovkom pređu preko svih iscrtanih linija na platnu ostaje željeni crtež. Danas se može kupiti i beli ili žuti papir, koji omogućava prenošenje motiva za vez na tamnije tkanine.

Strani časopisi, specijalizovani za vez ( domaćih, na žalost, više nema), nude tabake sa šemama koje se na tkaninu prenose peglanjem. Ove šeme, međutim, moguće je peglanjem preneti samo jednom. Uz pomoć „indigo papira” možete ih koristiti više puta.

Internet nam je, danas, učinio dostupnim milione uzoraka veza iz celog sveta. Na vama je da odlučite na koji način ćete ih preneti na platno, ukoliko se ne usuđujete da sami nacrtate ono što želite da izvezete.

Smiljka Bulatović, vezilja i trukerka iz Kikinde

 

Pogledajte prvi blog iz edicije “Vezom da ti kažem…” OVDE.

Poseban šal

Golden Sand – ručno tkan šal

Pogledajte me! Izgledam sasvim skromno, moje boje nisu jarke, ne sjaje, ne svetlucam… Nisam širok, a ni posebno dug, ali sam, saznaćete kad vam sve potako ispričam, sasvim, sasvim poseban šal.

Moja Tkalja, zvaću je moja, iako nije otkala samo mene, već mnoge i mnoge šalove, odabrala je da se baš ja rodim tom svečanom prilikom i na tako važnom mestu.

Bila je to proslava Dana Beograda, kada se, jednog od njih, u najlepšoj i najživahnijoj ulici, po vedrom aprilskom danu, odvijala radionica tradicionalnih zanata.

Izmedju ostalih, bio je tu jedan opančar sa svojim opancima, mlade Vojvodjanke iz Bačke Topole koje su filcale vunu, prelja sa svojim preslicom ukrašenom ogledalcetom i jedan tkalja – moja.

Za razbojem, pravim, velikim.

A pre toga, kod kuće, jer pamtim i svoj život pre radjanja, ona je odabrala predivo – vunicu crvene, zelene i boje mleka u kojoj je rastvoren špinovani šećer, takoreći karamel. Znam da nije volela ovu boju, ali kad se u osnovi našla pored ovih drugih, odlično se uklopila.

Osnova je bila gotova, taman onoliko duga koliko može da se otka za nekoliko sati. Na čunkove su bile namotane iste te vunice – zelena, crvena i ona špinovani šećer-mleko, tj karamel.

A razboj? Razboj, donet u delovima i sklopljen na ulici obezbedjen je zahvaljući razumevanju i ljubaznosti jedne kreatorke i tkalje koju moja Tkalja nije ni poznavala ranije. Hvala joj, jer bez nje, ne bi bilo ni mene!

Elegantni sal od alpake

S nestrpljenjem sam pratio kako moja Tkalja, udružena sa svojom drugaricom, nabacuje osnovu na razboj, uvodi predivo u ničanice, pa u brdo, vezuje ga za daščicu uz robni valjak… sasvim poseban šal.

Znam da joj ovo nije bilo teško, znam da je s velikim uzbudjenjem očekivala početak tkanja – prve prepletaje one tri boje spremne na tri čunka.

A tek kako sam ja bio uzbudjen pred činom radjanja! I čim sam se ohrabrio da krenem, a moja Tkalja me je, široko osmehnuta, pratila pogledom punim ljubavi, radoznali prolaznici počeli su da prilaze.

I nisu samo gledalli, pitali su, Čulo se toliko mnogo – kako i šta…Moja Tkalja im je strpljivo odgovara i pozivala da se i sami ogledaju u ovoj plemenitoj veštini. I prilazili su – čovek iz Amerike, devojke iza Beograda (neki Alžirci su se nećkali)… da utkaju koji red u moje telo koje je napredovalo…

Šal od lana i vune

Šal od lana i vune

Svi zajedno živali smo u tom stvaralačkom činu kad se u prepletaju platna, spontanim redosledom boja, radjao moj simpatični lik (Ipak je ovo priča o meni, sam je ispisujem).

I, da, fotografisali su me, dospeo sam i na Internet, a onda, predveče, bio sam spreman da se odvojim od razboja i krenem svojim korakom, sasvim poseban šal.

Pitate me šta se dalje zbilo? I dalje je to bila avantura..

Moja Tkalja me je u koferu (a bio je to kofer koji je donela s jednog davnog boravka u Parizu) zajedno s drugim šalovima odnela na Palić, na veliku prodajnu izložbu rukotvorina.

Oko mene ponovo žamor posetilaca, sada u divnom parku, medju zelenilom. Radoznao sam hoće li me i ko odabrati i poneti sa sobom. Ne svetlucam, ne zanosim na prvi pogled, ali sam, ipak, lep, a rodjenjem i poseban.

Evo, jedna dama prirodnog izgleda, mladalačkog stila, raspituje se upravo za mene! Moja Tkalja razaznaje da joj govor liči na zagrebački.

-«Da, uzeću ga»- čujem kako kaže i znam, odvajam od svoje Tkalje,  krećem u novi život i sasvim sam spreman za to.

Kad sam već bio u rukama svoje vlasnice, čujem Tkalju kako govori:

-« A da znate kakav je ovo šal, sasvim poseban šal! Nastao je pod beogradskim nebom, u Knez Mihajlovoj ulici, udruženim snagama više nas…

Jedinstven šal ISKON mode

Sada, deset godina kasnije, reći ću vam da sam imao ispunjen život. Grejao sam i štitio od hladnoće i bili su mi zahvalni na tome. Šta poželeti više?!

Moju priču zabeležila je, uz fotografije, moja Tkalja, Mirjana Pršić, Hvala joj puno za to!

A ja sam šal, Posebni

Mirjana Pršić

Šal na tanjiru

Kladim se da niste pristalica veštačkih materijala? Ja svakako nisam! Nikako ne volim kada se osećam kao da sam plastiku navukla na sebe… Ne volim zamene, i neuspele blede kopije. Priroda, prirodno i iskonsko je ono što me je oduvek privlačilo. Bilo da je u pitanju odevni komad koji ide na glavu, oko vrata, na nogu….ili pak tanjir pun dobre hrane… napitak u čaši… Zima je na pragu…pa zamislite neki lep zimski pejzaž, oko vrata topao, od najfinijih prirodnih materijala izrađen šal, u ruci šolja čaja sa malo ruma i cimeta, vruće pečeno kestenje… Prija, zar ne? Verujem da prija…

Prirodni materijali su ono što nam godi spolja, ono na čemu nam je naša koža jako zahvalna. A da bi kompletirali sliku i postigli ravnotežu, biraćemo i tanjir pun prirode za sebe. Dakle, prirodne namirnice, što manje industrijskih, prerađenih…što ih je više u izvornom obliku, to bolje! Ručna obrada se, pritom, veoma ceni i visoko kotira! Pa u tom pravcu, naš tanjir slobodno možemo izjednačiti sa ISKON ekskluzivnim šalovima… Doručkovati vruć, domaći hleb, od celog zrna žitarica, komad domaćeg sira, malo maslinovog ulja, “šarenu” slaninicu da da šmek… svež bosiljak…. Je l osećate mirise…? Identičan osećaj prirodnog, kao kada dodirnete ISKON šal…

Moj današnji predlog da ugrejete sebe iznutra, je jedan jednostavan doručak. Prirodan, ručno spremljen…

Ječmena kaša sa sirom

1 šolja vode

3 kašike ječmenog brašna od celog zrna žitarica

Kašika maslinovog ulja

Prstohvat soli

Kriška domaćeg sira

U vodu dodati so i maslinovo ulje, pa kada provri, dodati brašno, i sve lepo izmešati, da se razbiju grudvice. Vratiti na ringlu i ukuvati još nekih 5 min., uz konstantno mešanje. Kada je gotovo, ubaciti krišku sira, blago promešati i uživati…

Sledećeg petka očekuje vas nova priča „Šal na tanjiru“!

U međuvremenu, pišite nam svoje predloge, šta je to što biste Vi voleli da se nađe na tanjiru ☺

Jovana Ivanović

Vezom da ti kažem…

Najveći izazov za mene, kao vezilju, desio se ovog proleća. Milena Đurica, likovni urednik programa u Manakovoj kući u Beogradu, pozvala me je da deci iz vrtića, kao i učenicima nižih razreda osnovnih škola, volonterski, održim niz edukatovnih radionica o vezu, kao i nanošenju ornamenata za vez na platno – trukovanju. Moram da priznam da sam se, kao žena iz „provincije”, sa severa Banata, čak i veoma uplašila od rizika da neću uspeti, da za ove drevne veštine ručnog rada, zainteresujem generacije koje odrastaju uz elektronske slike, i to u srcu prestonice. Međutim, ispostavilo se da su jednočasovne radionice premalo vremena za odgovore na silnu znatiželju mališana o tome – kako omiljenu majicu, šeširić ili torbicu mogu da ukrase vezom.

Sa skoro tri stotine predškolaca i osnovaca družila sam se nedelju dana. Susrete sa malim Beograđanima počinjala sam kratkom pričom o istoriji veza. Pokazivala sam im fotografije najstarijih sačuvanih srpskih vezova, najlepših uzoraka narodnog i gradskog veza, kao i svoje radove. Govorila sam im o tome da su sve srpske srednjovekovne princeze morale da nauče da vezu, ali i da siromašne devojke nisu mogle da se udaju dok sebi ne izvezu košulju za venčanje. Pričala sam im da je moja baba, koja me je i naučila da vezem, u školi imala časove o ručnom radu. Posebno sam isticala da, kada vezemo, ne stvaramo samo nešto lepo i korisno, nego i razvijamo svoje vrline, kao što su marljivost, urednost, preciznost, sigurnost, samostalnost.

Da sam u uvodnom delu radionice napravila veliki grešku, jer sam ovom pričom, nesvesno, vez svrstala u ženski ručni rad ukazao mi je osmogodišnji dečak. On je ispričao kako je od bake naučio – kako se na platno, uz pomoć indigo papira, prenosi crtež po kojem se veze, ali i osnovne vezilačke tehnike. Na pitanje gospođe Milene Đurice, iz Manakove kuće, o tome da li je razmišljao da postane modni dizajner odgovorio je potvrdno. Kada sam njemu i njegovim drugarima prikazala preslikavanje ornamenta koji želimo da vezemo – veoma starom tehnikom trukovanja, prišao mi je, stisnuo ruku i rekao: „Hvala što ste me ovom naučili!”.

vesti.rs

Posle ovih reči, sve je bilo mnogo lakše. Mali radioničari crtali su, potom, svoje ili kopirali moje uzorke za vez. Posle upoznavanja sa pripremom platna za vez, priborom za rad, važnosti dobrog osvetljenja i pravilnog sedenja, odnosno položaja tela pri vezenju, deci sam pokazivala osnovne bodove. I devojčice i dečaci, koji su to želeli, naučili su, vrlo brzo, najjednostavnije: bod za iglu, ispisaru, ravan bod.

Nadam se da sam, svojim pričama o vezu, podstakla barem nekoliko mališana da, na ovaj način, razvijaju svoju maštu i kreativnost, i postanu mladi stvaraoci. Radionice u Manakovoj kući meni su, lično, pokazale da i među našim najmlađima, koji stasavaju uz računare i mobilne telefone, itekako ima dece koja će, jednog dana, koristeći, između ostalog, i prastare veštine veza, kao dizajneri enterijera, modni kreatori, ili u okviru umetničkog zanatstva, ulepšati život i sebi i drugima.

Na kraju, zahvaljujem Manakovoj kući, koja je u sastavu Etnografskog muzeja, ustanove kulture od nacionalnog značaja, što mi je pružila mogućnost da prenesem svoje znanje i umeće na nove generacije.

Smiljka Bulatović, vezilja i trukerka iz Kikinde

Vozom oko sveta

“Dok sam u vozu, osećam da nestaje teret. Kretanje, kao da ga topi. Kroz taj prozor oblih ivica, između razmaknutih zavesica, vidim samo beskrajnu traku svojih misli i uspomena. Gde god da idem, kao da sam krenuo na put oko sveta. Samo ako putujete vozom doživećete da vam neko maše. Ponekad su to dečica koja čuvaju stoku na nekom proplanku, ili krepki starac koji se ko zna kojim poslom našao u gluvo doba na nakoj pospanoj provincijskoj stanici.. Samo putnici voza mogu poneti sa sobom to nevino, kratko “poznanstvo”…

Najzanimljivije “pruge“

Le train Jaune

A šta su poneli sa sobom putnici voza na turi  „Le train Jaune“ koja vodi kroz Pirineje možemo samo da zamislimo. Kažu da  najviše liči na igračku, žute je boje i star je oko sto godina. Putovanje tim vozom  liči na vez koji svoje nevidljive šare ostavlja dok na visini od 1.600 metara prolazi preko visećih mostova i vijadukta, davno sagrađenih.

Grand Canyon Railway

Ko se dokopao Arizone, u vozu Grand Canyon Railway može da bira u koje će vreme da uđe. Prva klasa je napravljena pedesetih, spavaćete u kolima iz 1923. a kafe restoran je iz 1952. godine.

Ako se odlučite za indijski Maharajas Express, na vreme rezervišite po kartu, jer u njega staje samo 88 putnika. Putovanje traje do sedam dana kroz magične indijske predele.

Možda se neko ovog trenutka ukrcao na voz od Londona do Avinjona, zato što je upravo leti pun putnika. U vagon restoranu, kao neprikosnovni vesnik Francuske, služe se odlična vina.

Glacier Express

Četiri sata traje put vozom od Ženeve do Milana. Ko spusti pogled na Ženevsko jezero, brzo će ga podići i diviti se Alpima okovanim snegom. Ko ipak hoće do Sent Morica iz ovog voza mora da pređe  u ”Glacier Express”.

Put svile

Voz na putu svile

Pre nekoliko godina  jedan voz se posle tri  nedelje zaustavio na madridskoj železničkoj stanici. Bio je to kraj modernog „puta svile” ili najduže železničke pruge na svetu. To putovanje oko sveta počelo je u kineskom gradu Jivu i posle pređenih 13.053 kilometra završilo se  na stanici za teretne vozove Abronjigal.

Iz vagona su istovarene igračke…

Najbrži voz

Maglev voz

E, ovi vozovi najviše liče na igračke. Japanski „Maglev“, najbrži putnički voz na svetu, obara sopstvene rekorde, a tokom jedne probne vožnje dostigao je brzinu od 603 kilometara na čas. Voz koristi magnetnu levitaciju, odnosno  magnete koji kao da drže vagone iznad šina. Istovremeno, veliki broj evropskih  gradova povezuju vozovi koji idu brzinom od 300 kilometara na čas.

Ipak, ne razumem zašto vozovi moraju da budu brzi kao avioni. To je više teleportacija, a ne putovanje… Vozovima bi glupo stajala krila …

Romantika i Nostalgija

Voz “Romantika”

Prilično sam siguran da pojmove kao što su romantika ili nostalgija ne možemo vezati tako prisno ni za jedno prevozno sredstvo, osim za voz. “Romantika” je ime voza koji, kako ga opisuju Železnice Srbije, vraća putnike u tridesete godine prošlog veka, sa voznim redom u koji su upisana najromantičnija mesta, među njima i Sremski Karlovci. Pisak njegove parnjače, para zvezdano nebo kao što je to nekada činio čuveni “Orient ekspres “. Pre skoro desetak godina u vozu “Romantika” koji je išao od Beograda do Vršca, održana je revija etno mode. Jedinstvo prirodnih odevnih  materijala sa enterijerom voza koji izgleda kao da je ručno rađen.

Ako se odlučite za ovakvo putovanje najbolji  savet koji ISKON mode može da vam da, su naše haljine koje će i vama i drugima pokazati da romantika ne pripada prošlim vremenima.

Sarganska osmica

S druge strane, voz “Nostalgija”, koji  ide prugom“ Šarganska osmica” na Mokroj gori, putnicima, omogućava  da naprave  uzbudljiv krug kroz predivne zlatiborske predele. “Ćira” ima dovoljno snage da uz ručni prtljag ponese i mnogo nostalgije.

Neka u vašem koferu bude mesta za rafinirane komade ISKON  Mode koji će biti vaš pravi “kostim” za to putovanje kroz vreme.

ISKON mode želi vam srećan put!

Nikola Tesla – pronalazač od stila

Jednog aprilskog popodneva 1898. godine, visok, elegantan gospodin klimnuo je glavom portiru izlazeći iz njujorškog hotela “Valdorf Astorija”. Gradska vreva nije ga omela da u uobičajeno vreme pozvoni na vrata ugledne krojačke firme „James W. Bell Son & Co”. Bio je to gospodin koji je držao do svog izgleda – Nikola Tesla.

ODELA

Na kakvim je to iskušenjima mogao biti njegov lični krojač, uzimajaći meru geniju, koji je svakako, morao imati pregršt suptilnih i preciznih uputstava. Pre svega, obavezni su bili prirodni materijali, jer bi za čoveka koji je bio u dosluhu sa prirodom i njenim zakonima, sve drugo bilo svetogrđe. Njujorški krojač dobro je znao od čega ne sme da odstupi. Nikola Tesla je nosio odela vunenih štofova, sa postavom od svile ili pamuka. „Sveto trojstvo“ bilo je sastavljeno od strukiranog sakoa sa reverima na kojem su bila dovoljna tri dugmeta, prsluk takođe sa reverima i klasične pantalone.

KOŠULJE

Pamučne i svilene košulje, uglavnom bele i bež,  šivene su kod „Macy and Co.“ Neretko, u zavisnosti od prilika, Tesla je nosio i štraftaste i karirane košulje. Uz njih išla je i pristojna zbirka mekih i tvrdih okovratnika, da bi kragna pristojno  stajala.

CIPELE

Sve su bile na pertlanje i od čiste kože. U „ James Moore“, znali su da visoki gospodin naručuje plitke ili duboke cipele, sa niskom petom i blago špicastim vrhom.  Mogle su biti braon, zelene ili crne, od zumbane kože ili antilopa. Da li je potrebno naglasiti da  su i drveni kalupi za čuvanje bili spakovani uz svaki par cipela koje je naručio.

DETALJI

U muzeju Nikole Tesle čuva se mnoštvo detalja koji su više nego dovoljni da se osvetli minimalistički stil odevanja velikog naučnika. Pogled na njegove raznobojne  rukavice razbija mit o obaveznim belim. Tu su i uglavnom svilene kravate, za neke neočekivanih boja i dezena, i veliki broj čarapa. Osim vrlo diskretnih manžetni za rukave, za Teslu se ne vezuje nikakav nakit. Nosio je šešire sa kojima se nikada nije slikao, a u starosti, njegovu visoku figuru podržavali su elegantni štapovi. Kako ga je videla štampa posle njegove jedine, jednodnevne posete Beogradu 2.juna 1892.godine?
List  „Branik“ od 09. juna 1892. godine:„Gospodin Tesla je lep, crnomanjast čovek, malih tankih brkova, visoka i lepa stasa, vedra čela, izgleda mlađi no što je, pritome je vrlo prijatan i simpatičan, a njegov blag osmeh privlači čoveka da mu odma pokloni svoje simpatije“.

Kada je reč o simpatijama, poznato je da takva osećanja prema Tesli

nije previše  gajio Tomas Edison. Za vreme takozvanog „Rata Struja“, bitka između njih dvojice prenela se i na modno polje. Edison nije podnosio to što Nikola Tesla, savršeno obučen po evropskoj modi dolazi na posao. To se baš i nije uklapalo u Edisonov, ali ni  američki stil tog doba.Bernard Karlson autor knjige Tesla: Inventor of the Electrical Age, je rekao -”Nismo zainteresovani da primetimo ono što je nosio Edison. Tu nije imalo šta da se upamti”.

Na svakom komadu garderobe Nikole Tesle bili su izvezeni njegovi inicijali. To je bilo neophodno jer se  njegova garderoba prala u perionicama mnogih hotela koje je promenio.

ENERGIJA


U svom članku “ Problem povećanja ljudske energije “iz 1900.godine napisao je:  “Iako smo slobodni da mislimo i delamo, mi se držimo zajedno, kao zvezde na nebeskom svodu, neraskidivim vezama. Ove veze se ne mogu videti, ali možemo da ih osetimo“.
Upravo te veze, Tesla je osećao na svakom koraku. I kad je birao manžetne, rukavice ili engleski štof. Delio je sa drugima svoju energiju i kada je gospodario munjama, nije se menjao ni kada je najvećim skepticima objašnjavao svoju nauku.
….Na prozorima „Valdorf Astorije ogledao se  njujorški suton. Gospodin Nikola Tesla, završio je posao kod krojača, i vraća se u svoju sobu. Iz nje, će kasnije sigurno izaći u drugom odelu , promeniće košulju i rukavice. Portir mu je otvorio vrata i  „zaverenički“ klimnuo glavom…