IZ ORMANA NAŠIH BAKA: RUČNO TKAN ŠAL OD VUNE

Dokazaćemo Vam da su Vaše bake bile u potpunosti u pravu kada su, u toku zimskih podneva, vikale za Vama  –  stavi vuneni šal, ugrejaće te! Nisu Vam to bake govorile, zato što su sentimentalno vezane za kovčeg devojačke spreme, koji su kao miraz nosile u dedinu kuću, a u kom su se nalazili najfiniji ručno tkani šalovi od vune, već zato što su iz iskustva znale šta je najbolje za Vas.

Da li vuneni šal zaista greje? 

Vuneni šal - sal od vune

Vuneni šal – sal od vune

Naravno da šal od vune sam po sebi ne greje, jer nije grejno telo. Ali, zašto su onda odevni predmeti od vune sinonim za toplotu? Vuna je asocijacija na toplotu zato što sjajno reguliše temperaturu ljudskog tela. Dakle, ukoliko se, nakon boravka u  toploj prostoriji, umotate u šal ili ogrtač od vune i izađete na zimski vazduh, neće Vam biti hladno. A da li isto važi i kada je obrnuta situacija? Da, važi! Pokušajte da se, nakon rashlađivanja, umotate u vuneni šal u sred leta i videćete da se nećete pregrejati. Sad vam je jasno zašto su beduini vekovima nosili vunenu odeždu. Šta naš čuveni pisac Vanja Bulić misli o vuni i prirodnim materijalima – pogledajte ISKON mode intervju.

Pranje šala od vune: nema peglanja, nema višesatnog sušenja i nema gubljenja boje!

Nakon što se isprlja, a to se ne događa često, jer se vuna ne prlja tako lako, vuneni šal bi trebalo oprati. Nikako ga nemojte prati u veš-mašini, postoji mogućnost skupljanja. Ili ga odnesite na suvo hemijsko čišćenje ili ga operite ručno. Naime, u lavor mlake vode, uspite deterdžent za vunu ili običan šampon za kosu, i nežno properite šal. Takođe, možete ga oprati i najobičnijim sapunom. Kada završite s pranjem, ocedite ga uz pomoć peškira. Nikako ga nemojte cediti, uvijajući ga! Nakon što istisnete višak vode, vodoravno ga položite i

Vuneni šal - sal od vune

dajte mu veoma malo vremena da se osuši. Nakon redovnog pranja ogrtača od vune, nema apsolutno nikakve mogućnosti da će boja izbledeti. Jednom obojena vuna ostaje zauvek obojena vuna! Ukoliko Vaš vuneni šal nije prljav, ali je dobio čudnjikav miris, od dugog stajanja u ormanu ili, pak, od nošenja, nemojte ga prati, opraće ga vazduh i sunce. Kako? Pa, lako, dovoljno je da ga izluftirate ili ostavite da odstoji na sunčevim zracima. Da, da, pomislili ste isto što i mi – mudre su te naše bake.

Gde raste vuna?

Vuna je prirodan materijal koji raste na ovcama, baš kao što kosa raste na glavama ljudi. Ovce se strižu jednom godišnje. Treba Vuneni šal - sal od vuneda znate da šišanje ne ugrožava njihov život. Naprotiv! Ukoliko ovca ne bi bila ošišana na vreme, ona ne bi sama, prirodnim putem, zbacila vunu, poput nekih drugih životinja koje zbacuju dlaku, perje ili kožu. Vuna bi na ovci rasla i rasla, toliko da bi joj ugrozila život. Da bi šal od vune jedne ovce došao do Vaših ruku, postoji nekoliko koraka. Nakon šišanja, vuna se čisti, pročešljava, pa plete u niti. Takve niti, obojene ili ne, idu u spretne ruke tkalja.

Unikatno ručno tkanje

Vratimo se na baku sa početka teksta. Devojačka sprema je bila vredan kovčeg prepun izvezenih, izatkanih i ispletenih ručnih radova. Devojke su je godinama pripremale sa puno ljubavi, da bi je, jednog dana, unele u nov dom, kao miraz. ISKON mode tkalje su retke žene koje danas znaju tajnu ručnog tkanja. One tkaju vunene šalove, provodeći sate pored razboja. Ove vredne žene stvaraju unikatne aksesoare koji, njihovom zaslugom, nisu zaboravljeni u današnjim vremenima. One spajaju moderno i tradicionalno, pružajući vam mogućnost da nastavite tradiciju nasleđivanja, te najfiniji, vuneni šal ostavite u amanet Vašim kćerima ili unukama.Vuneni šal - sal od vune

 

Zbog svega navedenog smatramo da je šal od vune pravo rešenje i savršen poklon!

You like this post? Share it with your friends